Ipar 4.0: intenzív kutatási tevékenység a Festonál

A Festo már a jövő gyáraihoz fejleszt technológiai megoldásokat

2014. április 14., hétfő, 18:27

Címkék: Festo Hannover Messe ipar 4.0 ipari automatizálás k+f

A világ legjelentősebb ipari szakvásárának tartott Hannoveri Vásár 2014-es mottója (Integrált gyártás – a következő lépések) az ipar 4.0 bevezetésére és gyakorlati megvalósítására fókuszál. A Festo számára ez mindenekelőtt az ipar 4.0 különböző aspektusainak intenzív kutatását jelenti. A német cég ennek érdekében számos – többek között az OPAK, a MIKOA és a MetamoFab – kutatási projektben vesz részt, és rengeteg, a témához illeszkedő hálózathoz csatlakozott.

 
A Festo holisztikus megközelítést alkalmaz a jövő termelési megoldásai irányába: a folyamatautomatizálásra specializálódott német gyártó a hálózatba kapcsolt rendszer alapvető technológiáin dolgozik, figyelemmel kísérve az ember-gép interakció fejlesztését, valamint a jövő szakember-generációjának alap- és speciális képzését is. Peter Post, a Festo kutatási vezetője három fontos szempontot emel ki az integrált gyártás felé vezető úton: – Egyrészt egyre nagyobb a kereslet a nagyszámú integrált funkcióval rendelkező alkatrészek – szenzorok, hajtástechnikai megoldások és kommunikációs modulok – iránt. Ezenkívül a magasabb szintű ellenőrzéstől egyre több feladat kerül át a komponensek szintjére. Végezetül pedig az ember szerepét is definiálni kell a jövő termelési környezetében. A Festo mindhárom kérdésben intenzív, alkalmazásorientált kutatásokat végez – összegzi a szakember.
 

Az ipar 4.0 kutatása

Az ipar 4.0 bevezetéséhez szükséges speciális megközelítések megtalálásához a Festo többek között a jövő gyártórendszereivel foglalkozó kutatási projektekkel – például OPAK, MIKOA és MetamoFab – is együttműködik.
 
A Festo többek között a jövő gyártási környezetének különböző aspektusaival
foglalkozó kutatási projektekben is részt vállal

OPAK

A K+F és az ipar területéről származó hét partnerével (beleértve a Festo Didactic-ot is) a Festo aktív részese az OPAK (funkcióorientált architektúrában működő önálló mechatronikai automatizálási komponensek nyitott mérnöki platformja) projektnek. A Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztérium (BMWI) által alapított projekt az ipar 4.0 kutatására indított AUTONOMIK program része. Az OPAK kutatási eredményei komplex rendszerek egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb kidolgozását és adaptálását teszik lehetővé, ugyanakkor megkönnyítik az új komponensek már meglévő rendszerekbe történő integrálását. A cél az automatizálási mérnök munkájának támogatása, hogy kevesebb absztrakt entitással találkozzon, munkaidejét inkább az automatizálási rendszer és összetevői kössék le.
 

ESIMA

A Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) Microsystems keretprogramjának részét képező ESIMA projektben (energiafüggetlen szenzorok és mobil interakció) a Festo és projektpartnerei erőforrás-hatékony termelési módszerek optimalizálásán dolgoznak, kulcsfontosságú szerepet tulajdonítva az energiafüggetlen szenzorok számára. Az ESIMA projekt célja a gépek energiafelhasználásának vezeték nélküli érzékelőkkel történő mérése és az adatok termelési környezetben található mobil  eszközökre történő továbbítása. Az ember-gép kommunikáció a decentralizált információs rendszeren keresztül valósul meg. A mobil eszközök, például tablet PC-k a kulcsfontosságú energiaadatok és a fogyasztási trendek kijelzésére szolgálnak.
 
Az ipar 4.0 egyik legfontosabb megoldandó feladata
az emberek és gépek együttműködésének megteremtése

MetamoFab

A szintén a BMBF által támogatott MetamoFab projektben a Festo, a Siemens AG, az Infineon Technologies AG, a Fraunhofer Intézet Termelési Rendszerekért és Tervezési Technológiákért Felelős Intézete (Fraunhofer IPK) és egyéb partnerek a meglévő termelési létesítmények intelligens, hálózatba kapcsolt gyárakká történő átalakításán dolgoznak. Ez a transzformáció minden érintettre – emberi szereplők, gépek, munkadarabok, IT technológia – kiterjed. A terv értelmében a megszerzett ismereteket a Festo új scharnhauseni technológiai üzemében tesztelik és ültetik át a gyakorlatba.– Ez a három projekt tökéletesen illusztrálja a Festo az ipar 4.0 terén végzett szerteágazó kutatási tevékenységét – mondja Volker Nestle, a Festo jövő technológiáiért felelős vezetője. Tájékoztatása szerint az együttműködő projektek és hálózatok közös munkájának gyümölcse „az innovációs folyamatok felgyorsítása és egyre összetettebb technológiai kérdések megoldása”.
 

Aktív részvétel az ipar 4.0 Platformban

A Festo az ipar 4.0 Platform igazgatótanácsában és irányítóbizottságában is képviseli magát. A kezdeményezés célja a szövetségi kormány high-tech stratégiájába tartozó „ipar 4.0 Jövőprojekt” felgyorsítása. Ennek keretében a cég és tudományos, illetve ipari partnerei aktívan dolgoznak az ipar 4.0 számára kifejlesztett  technológiák, szabványok, valamint üzleti és szervezeti modellek kidolgozásán és gyakorlatba ültetésén. A Festo kiemelten foglalkozik az ipar 4.0 referencia architektúrájával, valamint a kötelező szabványok és normák kidolgozásával.
 

SmartFactory

A Festo 2013-ban csatlakozott a gyártófüggetlen SmartFactory kezdeményezéshez, amelynek célja az új technológiák és koncepciók gyári automatizálási környezetbe történő integrálása. – A SmartFactory tagság lehetővé teszi számunkra a többi ipari vállalattal és a tudományos közösséggel történő szoros együttműködést és jelentős gyakorlati hasznot is hoz: valós körülmények között fejleszthetjük és tesztelhetjük a különböző gyártóktól származó intelligens elemek interakcióját – magyarázta Peter Post, a Festo kutatási vezetője 
 
www.festo.com
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek