Tudományos park épül Debrecenben

Tudományos parkot hoz létre Debrecenben a National Instruments

2014. március 04., kedd, 14:04

Címkék: automatizálás beruházás debrecen kutatás-fejlesztés National Instruments Hungary tudományos park

Csaknem 4 milliárd forintból tudományos parkot épít a National Instruments (NI) Hungary Kft. debreceni telephelyén, a beruházáshoz 1,9 milliárd forint uniós támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán; a hatezer négyzetméter alapterületű Science Parkban 300, többségében kutató-fejlesztő mérnök fog dolgozni - jelentette be Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója a keddi bokrétaavató ünnepségen.

 
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára örömét fejezte ki, hogy az ország keleti felében fejleszt a magas hozzáadott értéket képviselő National Instruments. "A tudás hatalom" - mondta, és fontosnak nevezete, hogy a tudás alapú társadalom elmélyítése, kiszélesítése prioritást élvezzen Magyarországon.
 
A hatezer négyzetméter alapterületű Science Parkban 300, többségében
kutató-fejlesztő mérnök fog dolgozni
 
"A tudás itt van" - jelentette ki Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere, utalva arra, hogy az NI előbb csak gyártósort telepített Debrecenbe, a tudományos park létrehozásával pedig egyfajta tudásközpontot alakít ki. Elismerően szólt arról, hogy az NI jelentős árbevételének 16-18 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja. Ettől az aránytól a magyar gazdaság még messze van, de - mint fogalmazott - Debrecen lehet az ország motorja, amely elsősorban a tudásalapú társadalom- és gazdaságfejlesztésre épít. Pajna Zoltán jelezte, hogy az NI tudományos parkja mellett még az idén elkészül a Debreceni Egyetem (DE) tudományos élményparkja is.
 
Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke és Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője is felidézte, hogy a cég magyarországi története 2001-re nyúlik vissza, amikor a vállalatcsoport hardvergyártásának túlnyomó részét Debrecenbe helyezték. Az évek során végbement dinamikus fejlődésnek köszönhetően ma már Debrecenben kapnak helyet olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztő részleg, a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység és a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport - ismertette Ábrahám László. Hozzátette: az NI termékek felhasználása az oktató- és játékrobotok vezérlésétől, a különböző precíziós orvosi műszerek, vagy éppen szélturbinák tesztelésén át, a világ legnagyobb fizikai kísérleti eszközeinek, köztük a CERN részecskegyorsítójának a működtetéséig terjed. Ábrahám László bejelentette: a kis- és középvállalkozások támogatására nyitott laboratórium megnyitását is tervezik a debreceni gyárban.
 
(MTI)
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek