Csökkent a szakképzetlenek munkaerőpiac iránti bizalma

2016. július 28., csütörtök, 18:18

Címkék: állás álláskereső BNP Paribas felmérés mérnöki állás munka munkaerőpiac munkahely

Az alacsony végzettségűek, a mezőgazdaságban dolgozók, valamint a pályakezdők és a nyugdíjazásuk előtt állók körében csökkent a munkavállalói bizalom az elmúlt negyedévben – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci felméréséből. Az adatok alapján továbbra is a magasabb végzettségűek a legbizakodóbbak.

Az 2015-ös év azonos időszakához képest 2 ponttal, februárhoz képest pedig 4 ponttal csökkent és ezzel 60 pontos értéket vett fel 2016 második negyedévében a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe.

A mérőszám azt vizsgálja, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett azt is figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne, továbbá megmutatja azt is, hogy a munkavállalók saját megítélésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget.

Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a magasabb végzettségűek vannak elől: a diplomások 71 ponttal vezetik a mezőnyt, utánuk 63 ponttal következnek a legalább érettségivel rendelkező munkavállalók. A szakmunkások 59 pontos értéke már három ponttal elmarad az átlagostól, a legfeljebb 8 osztály végzettséggel rendelkezők pedig 40 ponttal zárják a sort.

Korcsoport alapján a 18-29 és az 50-59 év közöttiek körében éves szinten ugyan nem tapasztalható jelentős változás, de a februári adatokhoz képest már 7, illetve 6 pontos csökkenés volt megfigyelhető, így mindkét csoportnál 58 pontot mértek az elemzők. A 2016 eleji időszakhoz képest a 60 év felettiek körében is érzékelhető változás ment végbe: a 9 pontos csökkenés következtében bizalmuk már 10 ponttal marad el az átlagostól.

„Általánosságban elmondható, hogy a magyar munkavállalók állásuk iránti bizalma az elmúlt időszakban enyhén csökkent. Emellett a hosszú távú trendeket figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a magasabb iskolai végzettség nagyobb önbizalmat jelent a munkavállalás szempontjából, illetve a munkaerőpiacon való elhelyezkedéssel kapcsolatban. Továbbá azt is kijelenthetjük, hogy a fiatal diplomások és a pályájuk végén járó munkavállalók az átlagosnál pesszimistábbak” – mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A szektorok szerinti bontás tekintetében fontos kiemelni a kereskedelmet, ahol a folyamatos ingadozás mellett most 3 pontos visszaesés érzékelhető. A lista végén hagyományosan a mezőgazdaságban dolgozók állnak 48 ponttal, ami az index mérése óta rekord alacsonynak számít. 

Lakóhely szerint a falvakban és a városokban élők körében egyaránt csökkent a stabilitási index: az 57 és 60 pontos érték 4, illetve 5 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest. Ugyanakkor a fővárosiak az átlagnál 5 ponttal magasabb értéket értek el, ami 2015 ősze óta a legmagasabb érték.

A férfiak és nők közti különbség a korábbi eredményekhez képest eltűnt, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi adatok 60 pontos értéket mutatnak mindkét nem esetében.


A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexről

A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014-ben alkotta meg az indexet. Azért hozták létre, hogy mérni lehessen: mennyire stabil a munkaerőpiac a munkavállalók szemszögéből, tehát a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra, milyen lépéseket tennének meg annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne illetve, hogy megérzésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget. Az index 1 200 fő személyes megkérdezésén alapul. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.

Először egy alapkutatást végeztek el, melynek keretén belül 13 releváns kérdést tettek fel egy országosan reprezentatív mintának, a következő három dimenzióban:

  • A munkahely biztonsága
  • Potenciális erőfeszítések az állásuk megőrzése érdekében
  • Egy új állás megtalálásának komplexitása  

Statisztikai elemzéssel kiválasztották az indexképzéshez leginkább megfelelő 7 kérdést. Az ezen 7 kérdés alapján számított index minél magasabb értéket vesz fel, a munkavállalók:

  • annál jobban bíznak abban, hogy a munkahelyük hosszútávon megfelelő álláslehetőséget tud nekik biztosítani
  • annál stabilabbnak érzik saját pozíciójukat a munkahelyükön
  • annál több mindent tennének meg azért, hogy megtartsák állásukat, ha az esetlegesen veszélybe kerülne
  • annál könnyebbnek értékelik egy esetleges új munkalehetőség megtalálását

Az előző év azonos időszakában mért adatokkal való összehasonlítás jobban rámutat a trendszerű változásokra, illetve nem vezet félre az esetleges szezonalitás sem. 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek