A jövőt oktatja a KUKA College

A képzéseken megismerhető tudásanyaggal végeredményben a megtérülési idő is csökkenthető

2020. október 01., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás ipari robot képzés KUKA Robotics műszaki képzés robot robotika tréning

A tudás bővítése járványhelyzetben sem szünetel – sőt a dekonjunktúra nyomán élesedő versenyben döntő is lehet, hogy meglévő gyártóberendezéseinket milyen hatékonyságra tudjuk bírni. A KUKA College által kínált automatizálási képzési lehetőségekről Molnár Zoltán, a KUKA Hungária Kft. oktatásvezetője beszélt a TechMonitornak.

Hogyan látja Magyarország robotizáltságát?

Molnár Zoltán: A nemzetközi átlagot tekintve Magyarországon is szorosan követjük a nyugat-európai trendet, így évről évre több robotos alkalmazás kerül üzembe helyezésre, hiszen manapság már sok esetben nem megkerülhető, hogy egyes gyártási folyamatoknál robotokat használjunk. A hazai piacon az elmúlt 15 év távlatában egyértelműen jelentős növekedés ment végbe robotizáltság tekintetében. Ennek egyik fő oka a hazai piacon jelen lévő autóipar és az őket kiszolgáló TIER 1-es beszállító cégek számának és termelési volumenének növekedése, valamint az összes ipari szegmensben tapasztalható, növekvő mértékű automatizálási igény. Ezek mellett azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni az iparhoz szorosan nem köthető területek automatizálási törekvéseit sem, mint például az orvosi- és szórakoztatóipar, vagy éppen a művészetek.

Mi történik egy robotvásárlás után?

A KUKA értékesítőivel és alkalmazástechnikai mérnökeivel folytatott egyeztetések eredményeként megvásárolt technológiát a végfelhasználók minden esetben a lehető legjobb hatásfokkal kívánják üzemeltetni. Vevőink céljainak támogatására a KUKA after sales portfóliót állított össze szerviz, alkatrészellátás és oktatási szolgáltatások széles spektrumával. A KUKA College tréningjei lefedik az egyes célcsoportok tevékenységéhez szükséges, a megvásárolt robot biztonságos kezeléséhez, programozásához, javításához nélkülözhetetlen tudásanyagot, ezáltal vevőink optimalizálhatják a folyamataikat, s végeredményben csökkenthető a megtérülési idő.

KUKA certifikált oktatócellákon szabványosított tematikájú szemináriumainkat képzett szakmai oktatóink tartják. Képzési anyagaink naprakész információkat tartalmaznak a legújabb termékeinkről és technológiáinkról, egyedi igény esetén a régebbi robotszériáinkhoz készült tréninganyagaink is elérhetőek, kiszolgálva ezzel a hazai piac igényeit. A KUKA cégcsoport által globálisan nyújtott certifikált képzéseken átlagosan 50% elmélet és 50% gyakorlat aránnyal dolgozunk, így a szükséges elméleti ismeretek mellett kellő gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagodnak résztvevőink, melynek révén a megszerzett tudást sikerrel alkalmazzák a munkahelyükön.

Milyen sztenderd képzések érhetők el jelenleg a KUKA College keretein belül?

A kezelők számára a tőlük elvárt feladatkör függvényében KUKA Robot Alap vagy KUKA Robot Haladó Kezelés tréningeket ajánlunk; a technikai személyzet, mint programozók, karbantartók és mérnökök számára KUKA robot programozás 1, majd KUKA robot programozás 2, Elektromos és Mechanikus szervizelés, illetve a használt technológiákhoz kapcsolódó szemináriumokat javaslunk. Az integrátorok részére ezen tréningeken felül Üzembe helyezés és Terepi buszrendszer konfiguráció kurzusokat is kínálunk.

A résztvevők a választott oktatástípus függvényében mind elméletben, mind gyakorlatban elsajátíthatják a KUKA robotok biztonságos kezeléséhez, üzemben tartásához, javításához és konfigurációjához köthető ismereteket. Több mint 10 éves oktatási tapasztalatunk azt mutatja, hogy partnereink kedvelik, valamint magas színvonalúnak találják oktatásainkat. Ez rendkívüli elismerés számunkra, de ezenfelül sokkal beszédesebb az a tény, hogy az oktatást elvégző kollégák a későbbiekben is szoros kapcsolatot ápolnak oktató kollégáinkkal, valamint az oktatás után felmerült fejlesztési ötleteiket szívesen megosztják velünk, és kikérik szakmai véleményünket.

Kik élnek jellemzően a képzés lehetőségével? Kik a célcsoportjai a KUKA College képzéseinek?

Az oktatást igénylők többsége multinacionális cégektől érkezik. Az utóbbi évek tendenciái azonban azt is mutatják, hogy a hazai kis- és középvállalkozások részéről jelentősen megnövekedett az igény a professzionális tudás elsajátítására, emellett látván a robottechnika térnyerését, egyre több megkeresést kapunk a munkaerőpiacon versenyképes tudásra vágyó munkavállalóktól. Célközönség tekintetében résztvevőink többsége mérnök és karbantartó, mellettük még jelentős létszámban oktatunk gépkezelőket, és a hazai integrátorok is szép számmal képviseltetik magukat oktatásainkon.

Hol tartják a képzéseket?

A megnövekedett igényeknek eleget téve képzéseinket két helyszínen, a taksonyi és a budapesti KUKA College-ben tartjuk. Résztvevőink mindkét képzési centrumunkban certifikált KUKA robotos oktatócellákon sajátíthatják el a megszerezni kívánt tudást. Emellett, a hazai piacon a robotgyártók közül egyedüliként, a két nemzetközi autóipari konszern hazai gyártóvállalatánál is tartunk specifikus kihelyezett képzéseket.

Hogyan tudnak jelentkezni az érdeklődők a KUKA College képzéseire?

Érdeklődőink a https://college.kuka.com/ honlapon elérhető képzéseinkre adhatják le online foglalásukat, vagy a College.HU@kuka.com e-mail címre írt levélben vehetik fel velünk a kapcsolatot.

A COVID-19 járvány hatására miben kellett változtatni a képzések megszokott menetén?

A járványhelyzet miatt újra kellett gondolni működésünket a magyar kormány által foganatosított, szükséges intézkedéseknek megfelelően. Időszakosan oktatásinkat is le kellett állítanunk, azonban elsőként reagálva az új helyzetre, ingyenes webinár sorozatot indítottunk, melynek témái kiterjedtek az üzemeltetés alapvető témaköreire, az elérhető technológiai csomagjaink rövid bemutatására és a fontosabb segédprogramjainkra. A szakmai előadásaink mellett értékesítőink közreműködésével az újabb KUKA robotgenerációk átfogó ismertetésére is sor került.

Webinárjaink népszerűsége és a vevői visszajelzéseken alapuló további igényt kiszolgálva egy rövid regisztrációt követően a https://college.kuka.com/ holnapon elérhetőek ingyenes e-learning videóink. Oktatásainkat a kormány rendelkezéseivel párhuzamosan a megfelelő óvintézkedések mellett mielőbb újraindítottuk. A járvány esetleges második hullámára készülve a KUKA globális koncepció bevezetését tervezi a tréningek online kivitelezését illetően, és további ingyenes webinár előadásokat is tervez a vírus alakulásától függetlenül, hogy minden érdeklődő számára biztosíthassuk a naprakész tudást az automatizálás és a KUKA robot tekintetében.

Hogyan épül fel az oktatócsapat?

Jelenleg három szenior és egy junior trénerrel valósítjuk meg több helyszínen hazai képzéseinket. Oktatóink képzése többlépcsős, éveken át tartó folyamat. Kollégáink szervizmérnökként kezdik pályafutásukat, majd egyéni ambícióik és a szerviz részlegen szerzett gyakorlati tapasztalataik alapján, a belső kvalifikációs rendszerünk sikeres teljesítését követően válhatnak oktatóvá. A KUKA Hungária értékesítés, szerviz és oktatás részlege fejlődést ösztönző, pozitív munkahelyi légkör megteremtésével stabil, összeszokott gárdát kovácsolt össze. Ez sikerünk titka.

Szöveg: KUKA

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek