Magyar világrekord készül

2013. február 25., hétfő, 13:08

Címkék: bosch Bosch Budapesti Fejlesztési Központ Bosch Software Innovations GmbH Goldberg szerkezet Mérnökök Játszótere Robert Bosch Kft. verseny világrekord

Világrekordra készülnek a magyar mérnökhallgatók: a valaha volt legtöbb lépésből álló Goldberg szerkezetet szeretnék megépíteni. Eddig Kalifornia vezetett.

Az év első hónapjaiban szinte már menetrendszerű, hogy a magyarországi Bosch csoport támogatásával az ország összes műszaki karán mérnökhallgatók százai rendezkednek be pincékben, eldugott műhelyekben, garázsokban, ahol fergeteges tervezések, építések, tesztelések zajlanak. Ezúttal nem ökojárgányokat tuningolnak, hiszen A mérnökök játszótere eseménysorozat keretében jelenleg 22 csapat készül arra, hogy világrekordot döntsön. Az április 27-én megrendezésre kerülő innovációs fiesztán Goldberg szerkezetek mérik majd össze tudásukat, melyeket magyar műszaki felsőoktatási intézmények hallgatóiból álló csapatok terveznek és kiviteleznek. A cél, hogy a versenyzők megépítsék a valaha volt legtöbb lépésből álló Goldberg szerkezetet, és ezzel megdöntsék a jelenleg érvényes, 300 lépésből álló, kaliforniai diákok által jegyzett Guinness Rekordot. 

 

A színfalak mögött

Talán mindenki emlékszik olyan filmekre, mint az  Ollókezű Edward vagy a Vissza a jövőbe, de nagyon sokszor láthattuk a Goldberg-ötletet a Tom és Jerry vagy a Bolondos Dallamok rajzfilmsorozatokban is. A mérnökmezőny jelenleg 22 csapatában gőzerővel folyik a munka, éjjel-nappal épülnek az egyelőre titkos innovációs receptek alapján tervezett szerkezetek. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a témaválasztás tág határok között mozog: a konstrukciókban nem csak zombik és ufók elevenednek majd meg, izgalmas világkörüli- és időutazásoknak, sőt egy rendhagyó koktélkészítésnek is szemtanúi lehetünk majd. Lesz olyan ketyere, amelyben kedvenc filmjeink köszönnek vissza, de az apokalipszis is lepereg a szemünk előtt. A csúcsdöntők a világrekord elérésén és a szakmai megmérettetésen túl nagyszerű próbatételnek tartják a csapatmunkában való együttműködés és a szponzorkeresés kihívásait is. Van olyan csapat, amely a kollégiumban lim-lom gyűjtési akciót szervezett a szerkezet összeállításához, de vannak, akik a számítógépes tervezés finisében tartanak. Olyanokról is hallottunk, akik a legtökéletesebb kütyü megépítéséhez nemzetközi források után kutakodnak és akadnak olyanok is, akik gőzerővel keresik az építésre legalkalmasabb titkos bunkert. Egy biztos: áprilisban kiderül, hogy kinek sikerül egy nagyon egyszerű cselekvést a lehető legbonyolultabb és legkreatívabb módon véghezvinni, s az elég lesz-e ahhoz, hogy magyar mérnököké legyen a világrekorder cím. 

A játszótér is újra megnyílik

A rekordállítási kísérlet mellett a Mérnökök játszótere természetesen idén is megnyílik a fiatal szakemberek számára, akik ügyességi pályákat teljesítve tehetik ismét próbára képességeiket, miközben megismerkedhetnek a Bosch legújabb fejlesztéseivel is. A pontszerző állomásokon minden versenyzőnek számot kell majd adnia kreativitásáról, kezdeményezőkészségéről és együttműködési hajlandóságáról. A 2013-as akadálypálya részleteire még várni kell, de a csapatok verbuválásának épp itt az ideje. 

 

Techmonitor

Forrás: Bosch

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek