Van pénz munkahelymegőrzésre

A munkahelyek megtartása mellett növelnék is a foglalkoztatottak számát

2012. február 17., péntek, 10:02

Címkék: Czomba munkahelymegőrzés munkahelyteremtés NGM pályázat

A meglévő foglalkoztatási kapacitás megtartására, a csoportos létszámleépítés elkerülésére központi munkahelymegőrző programot indított a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amelynek keretében február 14-étől június 30-áig vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni.

A lehetőségről Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár február 13-án adott tájékoztatást. A szakpolitikus hangsúlyozta: a foglalkoztatás szempontjából az új munkahelyek létesítése mellett a meglévő kapacitások megőrzése is fontos, ezért a tárca a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 500 millió forint erejéig vissza nem térítendő támogatást nyújt a központi munkahelymegőrző programjában, amelyet a munkaügyi központok valósítanak meg.

Aki emel, pályázhat

A tárca számításai szerint a programra fordítható keret felhasználásával közvetlenül egy-kétezer, közvetve kettő-négyezer munkahely őrizhető meg. Czomba Sándor elmondta, hogy a munkahelyek megőrzésére a munkaügyi központok február 14-étől pályázhatnak az NGM foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárságnál. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a munkahelymegőrző program keretében biztosított vissza nem térítendő támogatást csak azok a munkaadók kaphatnak, amelyek az adóváltozások következtében az elvárt béremelést valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállalónál végrehajtották.

Előny lehet a hátrány

Támogatást kaphatnak a legalább 50 főt, hátrányos térségben legalább 25 főt foglalkoztatók legfeljebb hat hónapra a létszámleépítés megelőzésére. A program keretében nyújtható munkahelymegőrző támogatás havi mértéke munkavállalónként a kötelező legkisebb minimálbér 120 százaléka lehet, amely 2012-ben 111 600 forint. A központi programban nyújtott munkahelymegőrző támogatást a munkaügyi központok biztosítják, a támogatás iránti igényt a munkáltató székhelye, illetve telephelye szerint illetékes kirendeltség fogadja, és a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik a csekély összegű (de minimis) támogatásra vonatkozó szabály.

Nem csak megtartásra van pénz

Czomba Sándor államtitkár február 7-én jelentette be, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból (NFA) 10 milliárd forint keretösszeggel munkahelyteremtő beruházások támogatására pályázatot írt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium mikro-, kis- és középvállalatoknak. Számítások szerint 2012-ben a 10 milliárd forintos keretből 5300-5550 új munkahely létesítéséhez, és 10 ezer meglévő állás megőrzéséhez járulnak hozzá legalább 600-800 vállalkozásnál.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek