Felszálló ágban

Már termel német Diehl repülőgép-alkatrészgyár Nyírbátorban

2012. február 16., csütörtök, 08:29

Címkék: Airbus beruházás Boeing Diehl Embraer Eurocopter gyár Nyírbátor

Megkezdte termelését a német Diehl Aircabin Gmbh. repülőgép-alkatrészgyára Nyírbátorban. A Diehl csoport a helyi ipari parkban tavaly vásárolt meg egy válság miatt bezárt autókábel-gyárat, valamint az önkormányzattól további két hektáros üres területre szerzett opciós jogot, s a tervek szerint három év alatt 5 millió eurós befektetésével alakítja ki gyártóbázisát.

Az Airbus,  Boeing, valamint az Eurocopter and Embraer típusú repülőgépek belső oldalfalát és szellőző-berendezéseit készítő üzem első szabolcsi dolgozóit a százszázalékos magántulajdonban lévő, családi nagyvállalkozás németországi központjában képezték ki és ők indították el a termelést a nyírbátori Diehl-gyárban. Máté Antal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzat beruházásokért felelős vezető tanácsosának, MTI-nek adott tájékoztatása szerint az első Nyírbátorban készített mintadarab egy Boeing típusú repülőgépgép ajtajának belső burkolata volt, még december végén. A szükséges engedélyek azóta megérkeztek a termelés indításához és egy műszakban megkezdődhetett a sorozatgyártás.

 

A világ vezető légijármű-gyártói is a Diehl Aircabin ügyfelei között vannak

 

A létszámot hatvan dolgozóra növelik, s az új munkatársakat is Németországban képzik ki, a korábbinál rövidebb idő alatt, hiszen a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére a nyírbátori üzemben már adottak a feltételek. A tervek szerint egy éven belül további két műszak indul majd, szintén 60-60 dolgozóval, így összesen 180-an kapnak munkalehetőséget a szabolcsi Diehl-gyárban. Hozzájuk 20-25 irányítói és adminisztrációs feladatokat ellátó munkatársakat is alkalmaznak. A három műszakos termelés bevezetésével évi 15 millió euró, jelenlegi árfolyamon több mint 4,3 milliárd forint értékű repülőgép-alkatrész, oldalfalak, plafonrészek, hozzájuk tartozó vezeték-rendszerek, valamint személyzeti pihenőfülkék és konyhai berendezések készülnek majd Nyírbátorban. A Diehl csoportnak jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban, Kínában és Szingapúrban is van gyártóbázisa. Első kelet-európai gyárának a nyírbátori számít, amely mellett lengyelországi és csehországi jelöltekkel szemben döntöttek a cég vezetői.
 

(Fotó: www.diehl-aircabin.de)

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek