Fejlett motorok Budapestről

Bővít a jármű és más belsőégésű motorok fejlesztésére szakosodott AVL Hungary Technical Center

2012. február 15., szerda, 16:12

Címkék: AVL Hungary Technical Center motorfejlesztés

Harminc százalékos munkaerő bővítést tervez 2012-ben az autóipari fejlesztések csúcstechnológiáját képviselő AVL Hungary Technical Center. A multinacionális cég budapesti leányvállalataként létrejött vállalat tíz éve folyamatosan növekszik. Tavaly 8 millió Eurós forgalom mellett már több mint 110 főt foglalkoztatott Budapesten. Idén elsősorban szakképzett magyar mérnökökkel kívánja erősíteni csapatát.

A belsőégésű motorok kutatás-fejlesztésével foglalkozó vállalat február 15-i budapesti sajtótájékoztatóján jelentett be, hogy 2012-ben dolgozói létszámuk 30 százalékos növelése mellett jelentős forgalombővülést terveznek. A fejlődésé révén mintegy 40 új munkahelyet teremtenek szakképzett mérnökök részére, például konstrukció, hő- és áramlástan, szerkezetelemzés, szoftverfejlesztés, kalibráció és egyéb méréstechnikai területeken. A multinacionális cég budapesti leányvállalatánál jelenleg 111 fő dolgozik, ennek több mint 90 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezi magyar mérnök.

Sokaknak, sokfélét

Az AVL Hungary Technical Center (HTC) k+f tevékenységének eredményei a világ öt kontinensének személyautó-, nehézgépjármű-, munkagép- és hajóiparágában jelennek meg, de a műszaki innovációk a Magyarországon előállított személyautókban és haszongépjárművekben is jelentkeznek közvetlen vagy közvetett módon. Jelenleg az AVL HTC által hazánkban, magyar szakemberek segítségével létrehozott szolgáltatások legnagyobb részét külföldi piacokra gyártják, de a cég a nemzetközi járműgyártó és beszállító cégek magyarországi leányvállalataival is szorosabb együttműködésre törekszik.

 

Tesztpad az AVL-nél

 

Magyar mérnökök az autóipari fejlesztések csúcsán

Az AVL HTC vezérigazgatója, Dirk Janetzko szerint a magyar egyetemek olyan mélységű képzést biztosítanak a fiatal mérnököknek, amellyel a vállalat kifejezetten elégedett. Két egyetemen – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a győri Széchenyi István Egyetemen – is támogatják az oktatási és kutatási tevékenységek fejlesztését, hogy figyelemmel kísérjék az új mérnök generáció képzését. „A gazdaságosság mellett a munkaerő-utánpótlás színvonala az egyik elsődleges oka annak, hogy érdemes Magyarországon működtetni és fejleszteni cégünket, amely világszínvonalú csúcstechnológiát biztosít, innovatív mérnöki megoldásokat kínál a világ összes autógyártó cége számára” – mondta Dirk Janetzko. Kérdésünkre válaszolva az AVL HTC munkatársai elmondták: ismert autómárkák, illetve gyártóik számára éppen úgy fejlesztenek motorokat, mint az ugyancsak jelentős, de kevésbé ismert motor vagy járműgyártók számára, emellett energetikai felhasználási célú motorok fejlesztését is végzik. Megjegyezték: számos gyártó, amely saját motorfejlesztési kapacitással is rendelkezik, azért bízza meg őket fejlesztési feladattal, mert a több mint fél évszázados szakmai múlttal rendelkező AVL-nél jelentős és széles körű szakmai tapasztalatot találtak.

 

A budapesti központ is fontos szerepet tölt be a motorok fejlesztésénél

 

Az AVL saját megoldásokat is kínál, amely többletet jelenthet egy gyártó számára újabb motortípusainál. Az AVL Hungary Technical Center a graz-i központú AVL List Ltd. leányvállalatként elsősorban a személyautók, haszongépjárművek és nagy motorok technológiai szakértője, de a közelmúltban a váltófejlesztés területére is belépett – hangzott el a budapesti szakmai rendezvényen.


 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek