Egyre nagyobb a szakképzett munkaerő hiánya

Nehézségek a kiválasztásban: a megfelelő készségek hiánya a legnagyobb hátráltató erő

2014. június 05., csütörtök, 12:49

Címkék: elemzés munkaerőpiac PwC szakképzés vezérigazgató felmérés

A növekedési kilátások javulásának köszönhetően egyre több szervezet tervez jelentős létszámbővítést idén, azonban közel kétharmaduk (63%) amiatt aggódik, hogy nem fognak a pozíciók betöltéséhez szükséges szakértelemmel rendelkező jelentkezőket találni.

 
A 68 ország több mint 1300 vezérigazgatójának válaszain alapuló globális PwC-felmérés eredményei szerint az évekig tartó létszámcsökkentés után a válaszadók fele ismét bővítene. A közel-keleti (71%), a délkelet-ázsiai (54%) és kínai (53%) vállalatok tervezik a legnagyobb mértékű létszámbővítést a következő 12 hónapban, ezen belül pedig az üzleti-szolgáltatási (51%), a biztosítási (49%) és a technológiai szektorok (46%) járnak élen.
 
A munkaerőpiac ugyan pozitív képet mutat, a PwC felmérése szerint azonban a vezetők számára minden eddiginél komolyabb gondot jelent a megfelelő emberek megtalálása. A vezérigazgatók 63%-a (ami 5%-os növekedést jelent 2013-hoz képest) szerint a kulcskompetenciák hiánya jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a növekedés szempontjából. Leginkább Afrikában (96%), a délkelet-ázsiai országokban (90%) és Dél-Afrikában (87%) okoz gondot a megfelelő készségek hiánya a vezérigazgatóknak. Különösen a technológiai és mérnöki vállalatok küzdenek a képzett munkaerő hiányával.
 
A szükséges készségek növekvő hiánya és a munkaerő drágulása arra kényszeríti a fejlődő gazdaságok vállalatait, hogy új piacokon keressenek tehetséges munkaerőt. Sok multinacionális cég már szívja el a friss diplomásokat és a fiatal szakképzett munkavállalókat Kínából és Indiából, és bizonyos jelek arra utalnak, hogy a régió munkavállalói egyre inkább a hazai munkáltatókat részesítik előnyben a nyugati konkurenciával szemben. A vállalatok ezért kezdik kiterjeszteni a tehetségek felkutatását Indonéziára, Vietnámra és a Fülöp-szigetekre is.
 
A magyarországi vezérigazgató felmérés szerint az elmúlt évekhez képest jelentős mértékben nőtt és többségbe került azon vállalatvezetők aránya, akik cégük hazai létszámával kapcsolatban növekedésre számítanak. Mindössze a megkérdezettek tizede jósolt visszaesést, szemben a létszámát növelni tervező 45 százalékkal. 
 
„A folyamat azonban itthon is tartogat nehézségeket a cégek első emberei szerint: míg két éve a magas vezetői potenciállal rendelkező középvezetők kiválasztása okozta a legnagyobb gondot, mára a szakképzett munkaerő felkutatása jelenti az elsődleges kihívást. A válaszadók 59 százaléka pedig tart attól, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot” - hangsúlyozza Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási részlegének igazgatója. 
 
A szakértő hozzátette: az elvándorlásra válaszul olyan trend is megfigyelhető ma már, amikor nagyobb hazai cégek próbálnak meg különböző ösztönzőkkel, juttatásokkal idecsábítani Európa nyugati feléről például ígéretes IT-szakembereket. Az érvek pedig jók mögötte: egy relatív olcsó, ugyanakkor európai fővárosban vagy nagyobb vidéki városban jóval magasabb életszínvonalat biztosítanak nekik, mindezt versenyképes fizetéssel. 
 
Michael Rendell, a PwC HR tanácsadási vezetője elmondta: „A munkavállalók készségei és a vállalatok növekedési terveinek megvalósításához szükséges készségek közötti rés egyre szélesebb. Hiába eredményez új munkahelyeket a vállalkozói bizalom növekedése, ha a vállalatok nehezen találnak megfelelő embereket a pozíciók betöltésére.”
 
 „A vezérigazgatók fele tervez munkaerő-felvételt a következő évben, ami a tehetséges munkavállalókért folytatott verseny kiéleződéséhez fog vezetni, miközben a feltételek megváltoztak. A vezetők minden eddiginél szélesebb körű szakértelemmel rendelkezőket keresnek. Vége az életre szóló karrier korának, azok iránt nagy a kereslet, akik kaméleonszerűen bárhol, bármikor megfelelően tudják használni a képességeiket.”
 
 „A vállalatoknak el kell felejteniük azt a megközelítést, hogy az új feladatok új embereket jelentenek. Azok a vállalatok lesznek a legsikeresebbek, amelyek ötvözni tudják a felvételt a meglévő munkavállalók alkalmazkodóképességének fejlesztésével.”
 
A tanulmány szerint a vezetők több segítséget várnak a kormánytól a hiányzó készségek biztosítása terén. Ötből két vezető szerint a kormánynak prioritásként kellene kezelnie a megfelelően képzett munkaerő biztosítását, felük pedig úgy gondolja, hogy a szabályozások hátráltatják vállalatukat a megfelelő munkaerő megtalálásában. Mindössze ötödük érzi úgy, hogy a kormányzati munkaerő-fejlesztés hatékony a régiójukban.
 
Ezzel szemben a vállalatvezetők túlnyomó többsége szerint (93%) változtatniuk kell a stratégiájukon a tehetség vonzása és megtartása érdekében, de ötből három válaszadó eddig még nem tett lépéseket az ügy érdekében.
 
„A vállalatvezetők sokszor a kormánytól és a jogalkotóktól várják a megoldást, el kellene fogadniuk azonban, hogy célravezetőbb lenne a munkavállalóikról alkotott képük, a toborzás és az értékelés újragondolása. A vállalatvezetőknek ki kellene használni a HR-információk elemzésében történt fejlesztéseket, hogy előre tudják látni a jövőben felmerülő szakértelem-igényeket és számításba tudják venni a kereslet és kínálat várható változásait” – mondja Bencze Róbert. 
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek