Minden ötödik elbocsátana?

A legpesszimistább munkaerő-felvételi előrejelzés a Manpower első magyarországi felmérése óta

2011. december 13., kedd, 12:00

Címkék: elbocsátás manpower munkaerő piac

A Manpower december 13-án tette közzé legújabb munkaerő-piaci felmérését, amelyből kiderül, a megkérdezett munkáltatók 22 százaléka elbocsátást jelez előre és csak 8 százalékuk munkaerő felvételt 2012 első negyedévére.

A Manpower Munkaerő-piaci Mutató -14 százalékponton áll, ami a Manpower első magyarországi felmérése óta (2009. harmadik negyedév) a legpesszimistább. Európai összehasonlításban a magyarországinál csak Görögországban ítélik meg pesszimistábban a kilátásokat.

Kivárás

„A munkáltatói előrejelzés a munkaerői létszám alakulását illetően a legpesszimistább képet mutatja, amióta Magyarországon elkezdtük a munkaerő-piaci felméréseket. A gazdasági bizonytalanság több hónapja tart, ami egyértelműen rányomta a bélyegét a ma nyilvánosságra hozott felmérés eredményeire is: a magyar munkáltatók fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. A munkát keresők kilátásai a gazdasági válság kirobbanása óta folyamatosan romlanak. A munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog” – mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője.

 

 

A számok

A megkérdezett 750 munkáltató közül mindössze 8 százaléka szeretné növelni a munkaerő létszámát és 22 százalék elbocsátást tervez. A felmérés egyetlen viszonylag pozitív eredménye az, hogy a munkáltatók kétharmada nem kíván változtatni a dolgozók létszámán az év első három hónapjában. A legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak, a mutató – 27 százalékponton áll. Ebben a szektorban 100 megkérdezett munkavállaló közül csupán 6 mondta, hogy felvételre, míg 33, hogy elbocsátásra készül. Hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói, 22 százalékponttal többen vannak, akik a következő negyedévben inkább leépítést terveznek. A 2011. negyedik negyedévéhez képest a legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható, a Munkaerő-piaci Mutató 27 százalékpontot csökkent és így -17 százalékos.

 

 

Az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz és szociális szolgáltatások szférában mérték. A többi nyolc vizsgált iparágban csökkenés várható, ezek közül négy esetében 20 százalékpontnál is nagyobb visszaesést jósolnak a 2011. első negyedévéhez képest. Az iparágakhoz hasonlóan regionális bontásban is létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében. A Dél-Dunántúli régióban az előző negyedévhez képest 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a Munkaerő-piaci Mutató -26 százalék.

Európai helyzet

Az EMEA régióban vegyesek a munkaerő-piaci kilátások. 23 vizsgált ország közül 13-ban mértek pozitív alkalmazási kedvet. A mutató az előző negyedévhez képest 18 országban, éves összehasonlításban pedig 12 országban romlott. A legerősebb alkalmazási hajlandóságot Törökországban, Izraelben és Németországban, a leggyengébbet Görögországban mérték. „A jelenlegi gazdasági bizonytalanság a globális munkaerőpiacon is megmutatkozik, mivel a megkérdezett országok munkáltatóinak nagy része lassítja a munkaerő-felvételt az előző negyedévhez képest. Az adósságválsággal kapcsolatos események folyamatosan rontják a piacok bizalmát Európa iránt”- mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Group elnök-vezérigazgatója.

 

 

Németországban a munkaerő-piaci kilátások továbbra is pozitívak, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások ágazatban várható a legerősebb alkalmazási kedv. Mivel Németországban még nem érezhető az új EU mobilitási törvény hatása, amely a képzett szakmunkások beáramlását hivatott segíteni, illetve a munkanélküli ráta még mindig a legalacsonyabbak között van Európában, ezért a tehetség-hiány továbbra is komoly problémát jelent. A német vállalatok ezért egyre nagyobb számban alkalmazzák teljes munkaidőben állandó munkavállalóként a korábban általunk kiközvetített ideiglenes munkaerőt.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek