Új utakon

Bővíti tevékenységét a TST Machine Kft.

2014. szeptember 20., szombat, 09:47

Címkék: külföldi_piac szakszerviz szerszámgép

Közhely, hogy a 2008-as válság sok vállalkozás végét jelentette, de egyben új lehetőségeket is teremtett. Tari Attilát, a TST Machine Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a cég túlélési stratégiájáról és a jövőbeli tervekről.

TM: Hogyan változott a forgalom az elmúlt években?

Tari Attila: Érdekes kanyart írtunk le az elmúlt időszakban. Szerszámgép-kereskedő cégként tartott nyilván a piac minket, de 2008 után az általunk forgalmazott új gépekre nem nagyon volt igény. Megvolt viszont az a szakembergárda, aki a nekünk a gépek üzembe helyezését, javítását, szervizelését végezte, így elkezdtünk gépfelújításokkal foglalkozni. Nem csak kicseréltünk egy villanykapcsolót vagy egy izzót, hanem komplett nagygépeket építettünk és építünk. Ez a terület most is nagyon jól fejlődik, úgy látszik, hogy Magyarországon nagyon nagy az igény a szakszervizre.

 A kereskedőknek nincs megfelelő szervizük?

A piac kétféle kereskedőt tart nyilván. A nagy multinacionális szerszámgépgyártóknak saját alapítású cégük Magyarországon, ezeknek természetesen megvan a saját szakszervizük. Léteznek viszont a magyar magántulajdonban levő cégek, akik külföldről csak egyszerű szakmai támogatást kapnak, itt azért nem jellemző, hogy saját szervizük lenne, sőt. Megbíznak tehát a szervizzel valakit és itt jövünk mi. Ez a csapat már 30 éve szerszámgépeket javít és egész máshogy közelíti meg ezt a kérdést. Nagyon előnyös pozíciónk kezd kialakulni, mert nagyon jó a műszerezettségünk, van főorsórezgés-analizátor berendezésünk is és minden olyan vizsgálatot el tudunk végezni, ami a megbízható üzemeltetéshez kell. Szeretném a magyar vállalkozókat rábeszélni arra, hogy legalább évente egyszer vizsgáltassák meg a gépüket. Egy műszak alatt tudunk neki egy olyan analízist, olyan képet adni, mint amilyet egy autószerelő ad egy időszakos átvizsgálásnál, vagy egy orvos egy nagyvizit során.

Milyen mostanában a jellemző karbantartási stratégia?

Nem létezik stratégia, csak kapkodás. Rengeteg szerszámgéptípus működik Magyarországon. A sajt gépekhez természetesen gyorsan meg tudjuk oldani az alkatrészellátást, de egy általunk ismeretlen gépnél ez nagy feladat. Nagy előnyünk, van egy erős kereskedelmi lábunk is, saját speditőr céggel, ami minden alkatrész megszerzésében sokat segít.

Hogyan oszlik meg a forgalom a szerviz, a retrofit és a kereskedelem között?

Végre-valahára erősödik az új gépek értékesítés. Mindenki nagyon várja a szeptembert, amikor kiírják az új pályázatokat, és akkor újra lehet vásárolni. Most a cégnél a tavalyi évhez képest kb. 50%-os árbevétel növekedésre számítunk. Ez a növekedés stabil, sőt a mértéke évre-évre egyre nagyobb. Részben az új gépek eladásából, részben a retrofitból adódik. A multinacionális vállalatok rendszeresen keresnek meg minket általánydíjas szervizszerződésekkel. A leépítéseknél valószínűleg elküldték a karbantartóikat most már nem találják meg újra azokat az embereket. Vagy csak a produktív szférát tartják meg a cégen belül és az inproduktív szférát, tehát pl. a karbantartókat nem szívesen foglalkoztatják. Van olyan szoftverünk is, ami kimondottan szerszámgépjavításra taníthatná meg a diákokat, de nincs ilyen képzés Magyarországon. Szerintem ma idehaza több tízezer szerszámgép van gazda nélkül. Korábban külön szakmának számított, aki megszervezte a gépek meghatározott időszakonkénti átvizsgálását, felügyeletét és megelőző javítását. A csapágyat nem akkor kell cserélni, amikor beáll, hanem amikor elkezd zörögni. Manapság inkább hajtják-hajtják a gépeket és nem fektetnek hangsúlyt az ellenőrzésükre. Sokkal gyorsabban szánják rá magukat új gép vásárlására, mint egy diagnosztikára. Pedig dokumentálni tudnánk, hogyan halad egy gép egyfajta korosodás felé és észre lehetne venni a kenési, szűrőeltömődési, holtjáték-kompenzációs problémákat. Ezzel a többszörösére lehetne hosszabbítani a gépek élettartamát.

Németországban láttam rá példát, hogy havonta egy gépet kivettek a termelésből egy hétvégére és egy erre szerződött csapat kívül-belül letakarította a gépet, az összes szűrőt kicserélte, ellenőrizte az olajszinteket és a hűtőrendszert, adott esetben a forgácsot is eltávolította. A gépek kopása így nagyjából az ötödére csökkent, másrészt a tulajdonos azt sugallta az operátorok felé, hogy lám, én törődök a gépeddel, törődj hát te is vele. A rendszeres karbantartásnak van filozófiai tartalma is. Ezt a felfogást nagyon hiányolom itthon.

Az egyik partnerünk, aki már a második nagygépet vásárolta tőlünk, megrendelte a havi átvizsgálást is. A problémák sokszor nagyon banálisak. Van pl. az elektromos szekrényen egy szűrő a szekrény kondicionált hőmérsékleten történő tartásához. Ha a szűrő eltömődik, nem foglalkozik vele senki, a túlmelegedés ellen kinyitják az ajtót, ezáltal az elektromos finomhajtásokba bemegy a finom por, zárlatot okoz, holott egyszerűen csak egy szűrőt kellett volna 2-3 havonta kitisztítani.  A leállás és az alkatrészcsere milliós károkat okozhat, ezeket előzi meg a százezer forint alatti költségű havi ellenőrzés.

A Kitamura ultaprecíziós megmunkáló gépeinél az 1-2 mikronos pontosságot 5 évre tudjuk garantálni és ennek csak egy feltétele van, hogy az ügyfél vezessen egy naplót arról, hogy mennyi olaj fogy a gépben. Az olajfogyásból ugyanis már következtetni lehet a lehetséges meghibásodásra. Apró fogások ezek, de sokat segítenek abban, hogy csökkentsük a meghibásodások számát. Talán eljön újra az a rendszer, hogy ahogy az autókat, úgy a gépeket is időszaki átvizsgálásokra viszik majd. Mi felkészültünk erre.

Hogy oszlik meg a forgalom az egyes ágazatokban?

Az iskolák felé gyakorlatilag megszűnt az értékesítés, pedig ez nagyon erős volt a válság ideje alatt is. Az oktatószoftvereinket sem feltétlenül iskolák vásárolják már, hanem nagy termelőcégek. Mintha áthelyeződött volna az oktatás a nagyüzemekbe. A termelési szférában mindenki vásárol, legfeljebb a pályázati kiírásokra vár. Hosszabb távon a mi céljaink között is szerepel a gépgyártás, amivel a silány importot ki lehetne váltani. Idehaza sajnos hiányzik a beszállító háttér, az alkatrészeket tehát külföldről kell összeválogatni, minél több magyar szaktudással.

A távol-keleti gépek elfogadottsága hogyan változott Magyarországon?

Elképesztő fejlődésen ment keresztül az ottani gyártás. Korábban csak a gépvázakat készítették el, de az elmúlt években az elektronikára, a mechanikára és a designra is rengeteg energiát fordítottak. Más léptékkel számolnak Kínában: tárgyaltam egy ottani kereskedőházzal, amely megmutatta, hogy hol épül fel az a gyáregység, ami az elkövetkező években összesen 280.000 m2-es gyárt majd portálmarógépeket. Hatalmas robbanás előtt áll a kínai szerszámgépimport. Azoknak a cégeknek, akiknek nem feltétlenül a csúcstechnológiára van szükségük, rendkívül megéri kínai szerszámgépet vásárolniuk. Ha a termékeink ára a termelőeszközeink áraitól is függ, akkor a versenyképesség is múlhat ezen. A kínai kereskedőház csak Nanjing és környékéről 6 milliárd dollárnyi ipari berendezést forgalmaz évente. Bevásárolja magát azokba a kínai szerszámgépgyártókba, ahol fejlődési potenciált lát, inkubátorházként a hónuk alá nyúl, fejlesztési tanácsokat ad és finanszírozza a növekedésüket. Érdekes modell. Európának vissza kell térnie a munkaalapú társadalomba. Hosszabb távon a mi céljaink között is szerepel a gépgyártás, amivel a silány importot ki lehetne váltani, mert természetesen még mindig létezik a gyenge kínai minőség. Idehaza sajnos hiányzik a beszállító háttér, az alkatrészeket tehát külföldről kell összeválogatni, minél több magyar szaktudással.

 

GMC1225 portál megmunkáló központ – kínai szerszámgépdömping várható?


Van egy olyan új gépünk, amit nagyon szeretnénk bemutatni Magyarországon. Úgy látom, hogy egyre nagyobb az igény nagyméretű szerszámgépekre, sok ilyen alkatrész érkezik az országba. Jó kapcsolatot alakítottunk ki az olasz Lazatti céggel, Évente 15-20 horizontális megmunkáló központot építenek professzionális kivitelben. Saját világszabadalmuk van hidraulikus rögzítő rendszerekkel, amivel a szánmozgásokat rögzítik, így 60-70 kW-os főorsó teljesítményt képesek elérni. A pontosság pedig a hasonló teljesítményű gépekét kb. 50%-kal haladja meg. A másik sajátosság a saját gyártású programozható univerzális fej, amellyel bármilyen geometria belsejében is tudnak dolgozni. Magyarországon még nincs is ilyen gép, de biztos vagyok abban, hogy egy-két éven belül több is munkába áll majd.

www.tstmachine.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek