„Okosba”, vagy okosan?

Az új TESA MICRO-HITE 3D DUAL mérőgép azonnal az értékteremtő folyamat részévé válik

2014. szeptember 04., csütörtök, 20:50

Címkék: gyártás hivatás képzés méréstechnika

Előbb-utóbb minden vállalkozás életében eljön az a pillanat, amikor fel kell ismernie, hogy hol vannak még növekedési tartalékok a cég működésében. A válasz gyakran a szemünk előtt lebeg, csak az értékteremtő folyamat átgondolásán múlik a megtalálása. Történetünkben egy klasszikus fémmegmunkáló garázscég logikus stratégiai döntései jelölik ki a növekedéshez vezető, mindenki által keresett utat.

Fémipari szakmunkásnak, esztergályosnak, CNC-gépoperátornak lenni egyetlen kissrác álmai között sem szerepel, mégis minden fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozás élete úgy indul, hogy valahol valaki elhivatottságot kezd érezni a fémipar iránt. Nem történt ez másképp Gyovai Lajos, az esztergomi Gyovai-Tech Kft. tulajdonosa esetében sem.

A „garázscég” elnevezés szinte minden családi vállalkozás történetében felbukkan, többnyire a heroikus kezdet tömör összefoglalójaként. A Gyovai-Tech Kft-nél járva olyan céget ismerhettünk meg, amelyik éppen a kategória elhagyásának határán van. Sokat segítenek ebben a tulajdonos megfontolt, mégis a korszellemnek megfelelő és előremutató beszerzései és technológiai fejlesztései.

Gyovai Lajos 1985-ben került egy szakmunkásképző intézetbe azzal a feladattal, hogy esztergályos tanulóknak szerezzen munkát. „Ott kerültem először kapcsolatba az esztergálással. Ellestem a fogásokat és megszerettem a munkát. Kilóra vettem 2 db E2N-es esztergagépet. Felújítottam őket és egyszerű alkatrészeket kezdtem el gyártani, közben a Műszaki Egyetemen elvégeztem a szakoktatói képzést is. A vállalkozás mindig is itt működött, az első években elég kezdetleges módon.” kezdte a visszaemlékezést a tulajdonos.

„Amikor épült a Suzuki gyár, a gyárba szánt rézcsatlakozók gyártását bízták rám, az eredetiket ugyanis az akkori szokásnak megfelelően ellopták. Megmaradt ez a kapcsolat, így amikor már működött a gyár, a fejlesztéshez elég sok alkatrészt gyártottam. Még saját fejlesztésem is volt, pl. az autókba szánt fűtés- és vízcsövek bilincsének kinyitó szerszámát terveztem.

A vállalkozás fejlesztéséhez számos kiállítást látogattam végig, hiszen mindenhol tanulhat valamit az ember. Van olyan, hogy egy kiállításra kétszer is ellátogatok, hogy végig tudjam nézni. A szakmai folyóiratokat is mind összeszedem, nemrégiben egy hosszlyukfúrás technológiai leírását ismertük meg belőlük. Az egyik Mach-tech vásáron szembesültem azzal, hogy már csak CNC megmunkálógépek működnek mindenhol. A Diatron Zrt. éppen akkor számolta fel a forgácsoló üzemét, így tőlük vettem meg az első komolyabb, hajtott szerszámos, ellenorsós EUROturn-12B esztergámat. Jó érzés volt modern gépekkel, magyar nyelvű vezérléssel dolgozni. Ez volt az első gépem, amelyik valóban elkezdett pénzt termelni. Otthagyhattam száladagolóval, az ellenorsó megcsinálta a munkadarab másik oldalát is, így felszabadult az időm, nem kellett állandóan gombokat nyomogatnom. A pénzt a vállalkozásba forgattam vissza, így ami pénz bejött, abból egy év után már megvehettem az első vadonatúj CNC megmunkáló központomat. A következő gépem egy kétcsatornás EUROturn eszterga volt 12 hajtott szerszámmal.” folytatta a történetet Gyovai Úr.


Ottjártunkkor az egyik megmunkáló gépen fogaskerék készült három hajtott szerszámmal. A munkadarabba két N3-as furat készült, a gép kifúrta, kitörte és menetet vágott bele, tehát komplett alkatrész került ki a gépből, még a hátsó része is teljesen le volt sorjázva. A másik gépen egy plexi zárókupak készült, ebből a vállalkozás több ezret gyárt. Mivel plexiből van, nem igazán lehet hosszan kifúrni, mert beég a fúró. A gép gyártójának fejlesztése szerint két csatornába szinkronizálja össze az ellenorsót és a revolverfejet. Az ellenorsó ráfúr a revolverfejre, így rövidül a megmunkálási idő. A SMART esztergagép pedig egy 90 fogszámú bordáskereket nagyolt, erről látogatásunkkor jött le az első munkadarab.

A vállalkozás nagyjából ugyanazokat az alkatrészeket gyártja, de kezdetben kb. havonta 100 darabot, jelenleg pedig már ezres szériákat. Ez tette szükségessé új gépek beszerzését. Van olyan alkatrész, amit eddig több beszállító gyártott, de mostanra kizárólag a Gyovai-Tech Kft gyártja a Diatron számára. Jelenleg kb. 40 féle alkatrész készül az üzemben, van olyan komponens, amiből 10-12 ezer is legyártásra kerül egy évben. A vállalkozás éves forgalma így elérte a 40 millió forintot. A pénzügyi válság nem igazán éreztette a hatását, a termelés ugyanolyan folyamatosan nőtt. Ami változott: egyre magasabb színvonalon kellett folytatni a gyártást, tehát folyamatosan fejlődni kellett. Az alkatrészek árát nem lehet emelni, a piacképesség megtartása érdekében jobb és gyorsabb gépekbe kell beruházni, így gazdaságos a termelés. Régi CNC-ken ezt a darabszámot már nem lehetne tartani.


A Gyovai-Tech Kft. fő megrendelője, a dinamikusan fejlődő Diatron Zrt. rengeteg megrendeléssel látja el a céget. A beszállítók felé mutatott elvárások azonban lassan, de biztosan változtak az idők folyamán, amire a 2008-as pénzügyi válság csak ráerősített és amire minden beszállítónak reagálnia kellett. A Diatron pl. minden alkatrészről mérési jegyzőkönyvet kezdett kérni, többé nem volt elégséges az alkatrész legyártása. Az alkatrészeket megadott pontokon kell mérni, adott tűréshatárokkal. Ellátogatott az üzembe a megrendelő egyik munkatársa és látta, hogy a marógépet egy Renishaw 3D munkadarab bemérővel szerelték fel. Ennek kapcsán felmerült benne, hogy milyen jó lenne a mérésekről jegyzőkönyvet is készíteni és innen jött az ötlet, hogy egy igazi mérőgépre van szükség, amely hitelesen dokumentálja a méréséket.

„A Hód Industrial Solutions Kft-vel évek óta nagyon jó kapcsolatom van tokmányok, satuk, patronok beszerzéséből kifolyólag. Nagyon rugalmasak az ügyfeleik irányába. Beszéltünk arról, hogy milyen mérőgépek vannak a kínálatban és ők ajánlották a teljesen új fejlesztésű TESA MICRO-HITE 3D DUAL mérőgépet. A gép elődjére vonatkozóan referenciát is kaptam, ahol működés közben megtekinthettem. Csak jó véleményeket hallottam a gépről, ahol üzembe állították, ott mindenhol hozzájárult a termelékenység növekedéséhez. A fejlesztéseket azért csinálják, hogy minél egyszerűbbé váljon az operátor élete, így én mindig azt preferálom, ami a legújabb típus. Ez igaz a szerszámokra és igaz a gépekre is.

 


A mérőgép üzembe állításhoz nem volt szükség semmilyen komolyabb változtatásra a műhelyben, még a gépeket sem kell lekapcsolnom a mérések közben. A gépet csak CNC módban használom. Manuálisan be lehet tanítani a pontokra, a gép elmenti a programot, amit bármikor újra be tudok hívni. Egyszerre 4-5 program, 4-5 mérés is le van mentve és két gombnyomással be tudom hívni a következő mérést ugyanazokkal a tapintókkal, egyszerre 5-6 alkatrészre. A dokumentáció pdf-ben készül.” ismertette a folyamatot Gyovai Lajos.

„Most olyan fejlesztésben gondolkodom, hogy a legyártott alkatrészeket valamilyen formában meg is jelöljük, jelenleg tehát egy tintasugaras nyomtató beszerezése van napirenden. A jelölt alkatrészek mérése után lehetőség lenne arra, hogy a jegyzőkönyvben szerepeljen az alkatrész darabszáma is. Ehhez nagy segítség lesz a mérőgép palettás üzemmódja, mert egyszerre akár 20 alkatrészt is mérhetnék.

Van olyan alkatrészem, ahol 2,98-as átmérőt kell mérnem és 0,6 hosszan van a furat. Kaliberrel mértük eddig, de ott egy századot észre sem veszek. Mióta mérőgéppel mérek, semmiféle reklamációm nem volt. A plexi alkatrész gyártását is kizárólag én végzem, mióta mérőgéppel történik a minőségvizsgálat. Ha az árakat nem is tudom emelni, a megrendelések számának növekedésével mégis megtérül a beruházás, mert biztonságosabban tudom gyártani a nagyobb szériákat is. Többen mondták, hogy ennyi pénzért vehettem volna még egy CNC-t, de nem elég legyártani az alkatrészt, el is kell tudni adni, ehhez pedig muszáj mérni és muszáj jegyzőkönyvet készíteni, így nő irántam a bizalom. Úgy tudom, a példám alapján a Diatron az összes beszállítót megkereste azzal, hogy vegyen egy mérőgépet, hogy ezentúl csak hiteles alkatrészek kerülhessenek beépítésre.” foglalta össze a fejlődés útját a tulajdonos.

Bár a kft. évtizedes múltra tekinthet vissza, mégis mindig öröm egy technológiai fejlődés mérföldkövét dokumentálni. Szerencsére a cégen belül az utódlás is megoldott. Számos vállalkozás kezdte garázsban az életét és a növekedéshez az értékteremtő folyamatok átgondolása mellett talán éppen olyan kulcsfontosságú az, hogy legyen kinek továbbadni a stafétabotot. Gyovai Úr fia nagy kedvet érez a programozás iránt, a távlati célok között a Műszaki Egyetem elvégzése szerepel, az elhivatottság tehát nem hiányzik a családból. Példát mutatnak ebben számos felsőoktatási intézmény számára is, ahol elavult a gépparkkal, ma már nem is gyártott vezérlésekkel tanítanak. Pedig ezt a területet kellene fejleszteni, hiszen később kőkemény pénzeket kell kifizetni azért, hogy az ember egy-egy új vezérlést megtanuljon. „A gyerekek nem gondolják ezt még végig, de az oktatóknak, az intézmények vezetőinek nagyon oda kellene erre figyelni, mert az esztergályos egy keresett szakma volt és maradt.” hangzott el zárásként Gyovai Úr szájból az életbölcsesség.

A Hód Industrial Solutions Kft. 2012-ben elkezdte a mérőgépek forgalmazását is és a meglévő jó kapcsolat miatt a Gyovai-Tech Kft. is tőlük szerezte be a gépet. Mészáros Csaba mint a mérőberendezések felelőse került kapcsolatba az ügyféllel. Gyovai Úr konkrétan egy 3D mérőgépet akart venni, mert a megrendelője elvárta, hogy hiteles mérési jegyzőkönyvet tudjon adni a legyártott termékekről. Kezdetben egy manuális gépben gondolkodott, de akkor jött ki az új fejlesztésű, kettős működésű TESA MICRO-HITE 3D DUAL mérőgép. A Gyovai-Tech Kft. az első vállalkozás volt Magyarországon, aki ilyen gépet vásárolt.

„A mérőgépek potenciális vásárlói az alkatrészgyártó cégek, legyen az autóipari, vagy elektronikai komponens. Van néhány összeszerelő üzem is, itt a bejövő áru ellenőrzésére használják. Egy vállalkozás életében mindenképpen minőségi ugrást jelent egy mérőberendezés beszerzése. Egy-egy audit során nemritkán meg sem nézik a megmunkáló gépeket, a mérőszobában viszont hosszasan elidőznek. A kimenő alkatrészek ellenőrzése minkét félnek óriási biztonságérzetet ad. Az egyik vevőnk Németországba szállított alkatrészt nagy mennyiségben és folyamatosan jött a reklamáció, ami mindig jóváírásba torkollott. Az ügyfelünk vásárolt egy ilyen mérőgépet, nem állított semmit a gépein, csak a német partner tudomására hozta a beszerzést, ennek eredményeképpen azonnal megszűnt a reklamálás. Áremelés nem realizálható, de a megrendelés állomány növekedéséből komoly haszon származik. Egy másik vevőnk a mérőgép beszerzése óta nem is küld árajánlatokat, automatikusan érkeznek hozzá a megrendelések. A megtérülési idő sok mindentől függ, a gép megtérülhet akár két nap alatt is, de egy éven belül mindenhol biztosan visszahozza az árát.” foglalta össze a mérőgép beszerzésének előnyeit Mészáros Csaba.

 


A TESA MICRO-HITE 3D DUAL kettős működésű a gép, tehát manuális és CNC üzemmódban is használható, ebből a szempontból a világon nincs vetélytársa. A manuális üzemmód olyan cégek számára hasznos, ahol egyedi alkatrészek, vagy kisszériák készülnek. A CNC gépek nagyszériás gyártáshoz ajánlottak. A kettő között az a különbség, hogy a CNC géphez egy nagyon komoly szakmai háttér is szükséges, a manuális géphez pedig bármely operátor odaülhet. A TESA MICRO-HITE 3D DUAL működtetéséhez tehát nincs szükség szakemberre, mert a programozás úgy történik, mint egy manuális gépen. Kis- és nagyszériás gyártásnál is gazdaságosan alkalmazható. A gépek zömét kis- és középvállalkozások vásárolják, de a TESA MICRO-HITE 3D DUAL gépek akár a megmunkálógépek mellé is telepíthetőek, így egy nagyüzemben a mérőszobák tehermentesítésére is szolgálhatnak. Mivel egyszerűen programozható, a gépkezelők az egyszerűbb méréseket az üzemben is elvégezhetik. „Nemcsak a tényleges termelőeszközbe érdemes beruházni, az értékesítést segítő minőség-ellenőrzés ugyanúgy az értékteremtő folyamat része és egyre nagyobb szerepet kap a versenyképesség megtartásában.” mutatott rá Mészáros Csaba.

TESA MICRO-HITE 3D DUAL mérőgép

 

Mérési tartomány:

X: 440 mm                 

 

Y: 490 mm

 

Z: 390 mm

Legnagyobb munkadarab mérete:

X: 600 mm

 

Y: 750 mm

 

Z: 430 mm

Mérendő munkadarab maximális tömege:

227 kg

 

Mérési bizonytalanság

 

  • Manuális módban: U3=3+4xL/1000 μm (L=mm)

  • Motorikus módban: U3=2,5+3,9xL/1000 μm (L=mm)

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek