Nemzetközi kibertér-konferenciát rendeznek ősszel Budapesten

2012. július 31., kedd, 11:25

Címkék: informatika kiberbűnözés kibertér

A kibertér szabad és biztonságos használatának előmozdítása céljából nemzetközi konferenciát szerveznek októberben Budapesten, az eseményen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök; a rendezvény házigazdája Martonyi János külügyminiszter lesz - tájékoztatta a Külügyminisztérium pénteken az MTI-t.

Kifejtették, a kormány elfogadta az október 4-én és 5-én zajló konferencia előkészítéséről szóló előterjesztést, ezzel biztosította a rendezvény megszervezéséhez szükséges logisztikai hátteret.
A tavaly novemberi londoni nemzetközi kibertér-konferencia után Magyarország vállalta az első utókonferencia megrendezését - emlékeztettek. Ez alkalmat nyújt arra, hogy erősítsék a magyar szerepet a politikának, a gazdaságnak, a tudománynak és a társadalomnak egyaránt meghatározó területén, áttekintsék és érvényesítsék a nemzeti érdekeket, és felhívják a legfontosabb nemzetközi gazdasági és a kutatás-fejlesztési szereplők figyelmét a legújabb magyar innovációs eredményekben rejlő lehetőségekre - írták.
A konferencia hivatalos mottója: Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért. A tanácskozás célja a fejlődés, a kibertér szabad és biztonságos használatának előmozdítása, továbbá az ehhez szükséges képességfejlesztés lehetőségeinek vizsgálata a kormányzati és a magánszektor szorosabb, gyakorlati együttműködése, a nemzetközi és regionális szervezetek összehangoltabb tevékenysége révén - hangsúlyozták.
Ösztönzik további országok csatlakozását a kiberbűnözés elleni fellépésről szóló Budapest Egyezményhez, amelyet az Európa Tanács 2001-ben fogadott el, eddig 36 ország ratifikált, és 11 további is aláírt.
A téma aktualitásánál, a részvevői kör politikai súlyánál fogva a konferencia az év kiemelt diplomáciai és szakmai eseménye lesz, amelyre hatszáz nemzetközi kormányzati, vállalati, tudományos és civil résztvevőt és a sajtó mintegy száz képviselőjét várják a Millenáris Parkba - írták.
Kitértek arra is, hogy a londoni konferencia tematikájának és programstruktúrájának mintájára a budapesti esemény részvevőinek három plenáris ülés, öt tematikus panelbeszélgetés, nyolc műhelyvita, külön ifjúsági fórum és innovációs kiállítás teremt lehetőséget az eszmecserére a kibertér nyújtotta gazdasági és társadalmi lehetőségekről, a kiberbiztonság nemzetközi és magyar fejleményeiről és a kiberbűnözés jelentette veszélyekről.
A londoni és a budapesti konferencia munkáját a dél-koreai kormány által szervezett 2013-as szöuli utókonferencia folytatja majd.
A budapesti konferencia hivatalos honlapja augusztustól a www.cyberbudapest2012.kormany.hu címen lesz elérhető.

 

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek