Lézertechnológiai trónfosztás?

Közös Gordiusz Alfa – Ruukki előadás

2014. szeptember 15., hétfő, 20:56

Címkék: CNC laser lemezmegmunkálás lézer

A fény felhasználása az ókorig vezethető vissza, de nagy utat kellett bejárnunk azóta, hogy Arkhimédész kifényesített tükröző bádoglemezeinek fókuszált napfénysugarai Siracusában felgyújtották Marcellus gályáit. Theodore Maiman amerikai mérnök és fizikus 1960 májusára fejlesztette ki az első lézerberendezést, a „megoldást, ami kereste a problémáját”.

A lézertechnológiát napjainkban az optika, az orvostechnológia, a haditechnika, az informatika, a kémia és az anyagmegmunkálás számos területén alkalmazzák. Idén nyáron Airvent Légtechnikai Zrt. kecskeméti központjában a Gordiusz Alfa Kft. szervezésében lehetőség nyílt arra, hogy Czébely-Lénárt László értékesítési igazgató előadása során a szakemberek közelebbről is megismerkedjenek a fiber lézer és a Baykal BLS-N3015 fiber lézervágó rendszer előnyeivel, amihez a Ruukki Hungary Kft. speciális és Laser szerkezeti acéljainak bemutatása kapcsolódott.

 


Az évente mintegy 3.000 gépet gyártó török Baykal cég a fiber lézer lemez-megmunkálási technológia egyik úttörőjének számít. Gépeit gépét IPG Fiber forrással szállítja. A lézer sugár a fiberen belül jön létre és a sugárcsatolót vagy kapcsolót (ha rendelkezésre áll) leszámítva megszakítás nélkül éri el a vágófejet. Ennek a monolitikus szerkezetnek köszönhetően az IPG ütemezett karbantartást és a kopóeszköz költségeket nem igénylő lézereket állít elő. Az IPG lézerekben nincs olyan alkatrész, amelyet élettartama alatt ki kellene cserélni.

A fiber lézer előnyei a hagyományos CO2 lézerhez képest leginkább a nagyjából feleakkora üzemeltetési költségben, a kisebb energiafelhasználásban és a lényegesen kisebb helyigényben mutatkoznak meg. Ideális esetben 1-16 mm acéllemez vágására használható és adott vastagsági tartományokban akár 3x gyorsabb a CO2 lézernél (vastagabb lemezek esetében lassabb).

A Baykal lézerberendezései portálos típusú gépek, melyeket meglehetősen robosztusra terveztek és építettek. A gépek merevsége, feszültség-mentessége és precíz gépi megmunkálása pontos munkavégzést biztosít. Nagy szilárdságú és alacsony súlyú portálja merevséget és 3G-ig való gyorsulást biztosít. Kis sugarú ívek és éles sarkok nagy sebességű megmunkálásakor a nagy gyorsulási sebesség az alkatrészek még pontosabb előállítását teszi lehetővé.

Az új BLS modellel a nagyméretű anyagok már a korábban a kisebb rendszereknél látott előtolási sebességgel dolgozhatók fel. Moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy a rendszerek 3000mm x 1500mm nagyságú daraboktól kezdve 12000 mm x 3200mm nagyságú darabokat is feldolgozhassanak. A legnagyobb vágási sebesség megközelítőleg 45 m/perc. A CNC, vagy kézi vezérlésű kettős rakodótálcának köszönhetően maximális termelékenység érhető el. A kapacitív érzékelőnek köszönhetően a lézerfej és a munka-darab közötti távolság állandó. Előre meghatározott számú lyukasztás esetén a CNC vezérelt funkciója a fúvóka tisztítását és gyors beállítását teszi lehetővé. Az automatikus fúvókatisztítás funkcióval elkerülhetőek a folyamatos fröcskölésből adódó problémák.

A gép mozgásvezérlő rendszere nagy teljesítményű vízhűtéses SIEMENS lineáris motorokkal rendelkezik. A gép alapból Siemens Sinumerik 840D CNC vezérlő rendszerrel érhető el. A legújabb fejlesztésnek számító Baykal BLS-N (Neo) sorozatot szervohajtással és Beckhoff vezérléssel látták el, gyorsulása „csak” 1,5 G, de bekerülési költsége a lineáris típusnál lényegesen kedvezőbb.

Kalmár Endre, a Ruukki Metals értékesítési igazgatója a Ruukki Laser® Plusról szólva kiemelte, hogy ez az egyetlen olyan acél a világon, melynek síkfekvése lézervágás után garantált (minden Ruukki Laser® Plus durvalemez esetében garantált a lézervágás utáni 3 mm/m síklapúsági tolerancia). Az egyenletes, állandó minőséget garantáló, rövidebb gyártási időt és kevesebb utómegmunkálást (30 mm vastagságig optimális vágási él minőség) igénylő termék az automatizált gyártás minden igényét kielégíti.

 


A Ruukki Laser® Plus acéllemezek a szabványos szerkezeti acélokhoz képest továbbfejlesztett hegesztési tulajdonságokkal bírnak. Az alacsony Si-tartalom pedig jelentős előnyöket biztosít a tűzihorganyzás során (rövidebb horganyzási idő, kisebb költség, minőségi felület).

2014 szeptemberétől lesz elérhető a Ruukki Laser® C+ új fejlesztése a keskeny lemezekre is. A fejlesztés célja a 0 mm-es belső hajlítási sugár és -60°C-on 40 J ütőmunka elérése. A szűk hajlítási sugár kiváló megmunkálási tulajdonságokat jelent és bővíti a tervezés lehetőségeit. A geometriai szabadság nagyon összetett és vékony, bonyolult alkatrészek gyártását teszi lehetővé és akár a hegesztés kiváltására is alkalmas.

Molnár László

www.gordiuszalfa.hu
http://www.ruukki.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek