Ipar 4.0 gyakorlati képzés már diákoknak is

2019. február 08., péntek, 09:44

Címkék: Festo ipar 4.0 iskola képzés középiskola mechatronika műszaki képzés

A legmodernebb oktatási módszerek segítségével sajátíthatják el az ipari digitalizációhoz kapcsolódó technológiák alkalmazását azok a középiskolások, akik a Festo MPS (Modular Production System) Ipar 4.0 oktatási mintarendszerével készülnek fel a negyedik ipari forradalom mindennapi próbatételeire.

Siszer Tamás, a Festo Didactic Délkelet-Európai régió vezetője a program kapcsán elmondta: a digitalizáció egyre gyorsabb ütemű térnyerése az iparban nem csak az üzleti környezetet állítja kihívások elé, hanem a szinte naponta megjelenő új technológiák alkalmazóit és üzemeltetőit is szaktudásuk folyamatos megújítására készteti. A Festo vezető globális technológiai vállalatként évtizedek óta meghatározó szereplője a műszaki közép és felsőfokú szakképzésnek. Oktatási programjai révén a digitális világban elengedhetetlen képességek megszerzéséhez nyújt segítséget, elsősorban a mechatronika területén. Ennek egyik jól bevált eszköze az ipari tapasztalataik alapján fejlesztett MPS (Modular Production System) kiber-fizikai oktatórendszer, mely a szakképzésben és a felsőoktatásban már meglévő tanműhelyek digitális átalakításához és az Ipar 4.0-s ismeretek oktatásához kínál hatékony, modulárisan felépülő – eszközökből, tananyagból és tanárképzésből álló – megoldást.

- A világ számos, fejlett ipari országában kipróbált és eredményesen működő MPS Ipar 4.0 oktatási mintarendszer az év második felétől már a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum oktatási programjában is elérhető. Célunk, hogy oktatási eszközeink segítségével a magyar diákok is elsajátíthassák azokat a digitális ismereteket, melyek alkalmazása révén a hazai vállalatok is elindulhatnak a digitális gyártás felé. A Festo kész nemzetközi szakképzési tapasztalatait, a digitális gyártás terén szerzett ismereteit megosztani, a magyar gazdaság fejlődését a korszerű szakismeretek átadása révén segíteni. A most induló pilot projektet szeretnénk rövidesen országos méretűvé fejleszteni, de ennek üteme az oktatási intézmények rendelkezésére álló források mértékétől függ. Bízunk benne, hogy eszközeinket minél szélesebb körben használják majd a magasan képzett, naprakész tudással rendelkező fiatalok oktatásához a műszaki képzési centrumok, szakiskolák és tanműhelyek- hangsúlyozta Dulichár Péter, a Festo Kft. Didactic üzletágának vezetője.

A szakember hozzátette: pedig egy-egy oktatóeszközt akár több intézmény is használhat, ez az elképzelése a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum vezetőinek is, akik a központhoz tartozó többi tagiskola számára is hozzáférhetővé teszik a rendszert. Az MPS moduláris felépítése révén könnyen illeszthető bármely műszaki szakképzés tematikájába. Komplex oktatási programja lehetővé teszi a testreszabást, az intézményi sajátosságok figyelembe vételét. Fontos, hogy az oktatási eszközrendszer hatékony alkalmazásához meghatározott tudásszint szükséges, így elsősorban azoknak az iskoláknak ajánljuk, ahol egyébként is van ilyen tematikájú oktatás. A szaktanárok felkészítését és továbbképzését a Festo végzi, hiszen a múltban is nagy hangsúlyt fektettünk például a mechatronika oktatásával foglalkozó tanárok ismereteinek naprakészen tartására. A tananyag elérhető angol és német nyelven is annak érdekében, hogy a képzés résztvevői idegen nyelven is elsajátítsák a szakmai kifejezéseket. A féléves gyakorlati képzés végén, a tananyagot megfelelő színvonalon elsajátított diákok Festo igazolást kapnak, ami várakozásaink szerint megkönnyíti elhelyezkedésüket az iparvállalatok körében.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek