Integrált oktatási koncepció a bionika témájában

Bionics4Education: Általános lelkesedés a STEM-ért

2019. január 23., szerda, 06:00

Címkék: Bionic Bionic Learning Network Festo képzés műszaki képzés műszaki oktatás oktatás

A Festo először mutatja be a bionikai oktatási koncepciót, amely egyesíti a digitális és analóg módszerű tanulás előnyeit. A cél, hogy a gyermekeket és a kamaszokat lelkesítsük a természettudomány és a technológia iránt (STEM). Ez a koncepció jól összeköti a bionikát a műszaki oktatással – egy, a kísérletezést és tanulást szolgáló csomag formájában.

Integrált oktatási koncepció

A Bionics4Educationt a Bionic Learning Network mérnökeiből, tervezőiből, informatikusaiból és biológusaiból összeállított interdiszciplináris csapat, valamint a Festo Didactic szakértői fejlesztették ki. A cél, hogy a bionika által ihletett projektekkel lelkesítsük a fiatalokat a STEM tantárgyak (matematika, informatika, természettudományok és technológia) és a bionikával való munka iránt. Az oktatási koncepció részét képezi egy tanulási csomag (bionikus csomag) gyakorlati és megoldásalapú tanulás céljára, valamint egy digitális tanulási környezet.

Oktatásra előkészített bionikai feladatok

A bionikus csomagok elsősorban 14–18 éves (állami) középiskolás diákok számára készültek. A Festo első ilyen tanulási csomagja, mely 2018-ban kerül a piacra, három különböző bionikai projekt építési anyagait foglalja magában, melyek a következők: a bionikus elefántormány, mely egy adaptív megfogó eszköz Fin Ray Effect®-tel („farokúszóhatás”); a bionikus hal; illetve a bionikus kaméleon megfogó. Mindegyik csomag tartalmaz kis szervomotorokat, elektronikus egységeket, valamint műanyag elemeket, pl. Fin Ray® szerkezeteket. A tanulók feladata, hogy ezeket ötletes és egyben helyes módon kombinálják a maguk által kiválasztott anyagokkal. Néhány azok közül a lehetséges dolgok közül, melyekkel nagyon egyedi, újra felhasználható modelleket készíthetnek: kábelrögzítők, kis homokzsákok, kartonpapír, habkarton. A gyermekek és kamaszok játékosan építhetik meg a saját, természet ihlette állatrobotjukat, s ezt követően számítógépes vagy okoseszközös – pl. mobiltelefonos – interfészen távirányítással kezelhetik azt.

Bionics4Education: Integrált oktatási koncepció, mely tanulási csomagokból és digitális tanulási környezetből áll (Forrás: Festo)

A hardvert egy digitális tanulási környezet egészíti ki, amely további bionikai tartalmakkal és hasznos tippekkel szolgál az iskolai és otthoni gyakorlati megvalósításhoz. A tanulók a www.bionics4education.com weboldalon további információkat találhatnak a Bionic Learning Network csapatáról. Ez az ingyenes tartalom segítséget nyújt a tanulóknak a modellek összeállításában és programozásában, a tanároknak pedig biológiai és módszertani háttéranyagot nyújt. Az oktatási anyagot a Festo Didactic támogatásával tervezték, tanítási célra. Az online tanulási környezet a bionika által ihletett projektek sorozatát kínálja, kiegészítő tananyagokkal együtt, melyek felhasználásával a tanárok olyan projektalapú tanulási élményt tudnak a diákok számára biztosítani, amelyben a kreativitás, az innováció és a problémamegoldó készségek vannak előtérbe helyezve.

Nyílt forrás

Az oktatási anyagot és a Bionics4Educationnel kapcsolatos információkat nyílt oktatási forrásként bocsátjuk rendelkezésre. Az iskolai tanárok és a STEM program kezelői, valamint egyéb érdekeltek ingyenesen letölthetik a tartalmakat, pl. CAD rajzokat és szoftverkódokat. Az anyagokat a kreatív és elhivatott fiatalok tetszőlegesen módosíthatják, de az összetevők saját 3D nyomtatóval is létrehozhatók.

STEM: lelkesítés a természettudományok és a technológia iránt

A cél, hogy a gyermekeket és a kamaszokat lelkesítsük a természettudomány és a technológia iránt (STEM) – digitálisan, kreatívan, interdiszciplináris szemlélettel. Mivel a bionika a biológia és a technológia, illetve a mérnöki munka közötti összekötő kapcsot jelenti, ez az ajánlat bármely integrált STEM oktatási program tökéletes kiegészítője lehet; emellett felhívja a figyelmet a karrierlehetőségekre a STEM szakmákban és további kapcsolódó területeken, útmutatást nyújtva a továbbtanuláshoz és karrierválasztáshoz. A bionikus oktatási csomag az elméletet egyszerű gyakorlatra fordítja – mégpedig élvezetes kísérletezés útján, növelve a motivációt és a lelkesedést. Az interdiszciplináris tanulói tartalom a mindennapi iskolai élet keretében beépíthető a biológia, fizika, informatika és a technológiai tantárgyakba, projektnapok vagy egyéni foglalkozások alkalmával.

Egy csomagból három robotmodell hozható létre – ideális a multidiszciplináris oktatásra az iskolákban (Forrás: Festo)

Corporate Educational Responsibility® (Vállalati Felelősségvállalás az Oktatásért): elkötelezettség a műszaki oktatásért

A Bionics4Education elképzelés az egyes bionikai projektek tervezési fázisai során kialakított számtalan előzetes modellből indult ki. A bionikai mérnökök tanulási eredményeit nem csak meg kellett őrizni, de fel is kellett dolgozni oktatási szempontból, valamint a fiatalok rendelkezésére kellett bocsátani. Ezt figyelembe véve a moduláris rendszert úgy alakították ki, hogy a tudás nyílt forrását nyújtsa. Az iskolai osztályok, munkacsoportok, valamint érdeklődő egyéni kutatók a használatra kész csomaggal vagy a saját maguk által összeállított és felépített anyagokkal is belevethetik magukat a bionika világába. Ezzel a Festo a technológia iránti hosszan tartó lelkesedést szeretne kialakítani a fiatalokban, ugyanakkor segíteni szeretné a nagy reményű tehetségeket a világ minden táján. A Festo így vállal felelősséget a társadalom iránt, a Corporate Educational Responsibility® (Vállalati Felelősségvállalás az Oktatásért) keretében, és nyilvánítja ki világszerte a fiatalok, a technológia, a tudomány és az oktatás iránti elkötelezettségét.

www.festo.com/bionics

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek