Ingyenes, kipróbálási és diák szoftverek a Siemens palettáján, támogatással a graphIT Kft.-től

Bepillantás a digitális gyártásba

2014. október 07., kedd, 17:38

Címkék: 2D CAD 3D CAD CAM siemens

A graphIT Kft. által forgalmazott Siemens PLM szoftvertermékek az elmúlt több mint 15 esztendő folyamatos munkájának köszönhetően széles körben elterjedtek a hazai piacon. Azoknak, akik szeretnék ezeket a megoldásokat megismerni számos legális utat biztosít a Siemens a termékek kipróbálására, használatára. Ebben a cikkben ezeket a lehetőségeket nézzük végig.

Megtekintő programok – Solid Edge és JT fájlokhoz

A Siemens saját 3D formátuma a JT fájlformátum nagyon jól használható a különböző CAD/CAM és PLM rendszerek közötti adatcserére, mivel a 3D adatminőség kiváló, a fájlok pedig kisméretűek, így interneten keresztül is könnyen küldhetők. A JT formátumú fájlok megtekintésére szolgál az ingyenes JT2GO alkalmazás, amely elérhető Windows desktop, Windows modern és iOS eszközökre. A JT formátum gyakorlatilag az összes Siemens CAD/CAM/PLM rendszer között használható a 3D adatok átvitelére.Azok számára, akik Solid Edge dokumentumokat szeretnének megnézni a szintén ingyenes Solid Edge Viewer a jó megoldás, amely amellett, hogy képes a Solid Edge 3D modell fájlok megmutatására, még a 2D rajzok megnézésére is használható. A Solid Edge Viewer emellett elboldogul a DXF és DWG fájlokkal is. Amennyiben a Solid Edge anyagokat mobil eszközön szeretnénk megtekinteni, akkor először el kell menteni a Solid Edge rendszerből egy SEV táblagép fájlt, amit már meg lehet nézni az Android vagy iOS táblagépen a Solid Edge Mobile Viewer alkalmazással, amelynek újabb verziója már a rajzfájlok megtekintését is támogatja.

Ingyenes 2D CAD – Solid Edge 2D Drafting

Amennyiben szeretnénk egy hatékony 2D parametrikus CAD szoftvert, a Solid Edge 2D Drafting jó választás. A Solid Edge 2D Drafting szoftver középpontjában olyan termelékenység növelő 2D dokumentáció készítő eszközök állnak, melyek megkönnyítik a mindennapos mérnöki munkát. A 2D Drafting kiváló rajz elrendezés, diagram készítés, jelölés és méretezési eszközökkel rendelkezik melyek segítségével automatizált munkafolyamatokkal hozhat létre ISO, ANSI, BSI, DIN, JIS és UNI szabványnak megfelelő rajzokat.

Kipróbálási verziók gyártási szoftverekhez

A termelő cégek számára fontos, hogy a szoftver beruházások előtt ki tudják próbálni a termékeket. A Siemens Tecnomatix termékcsaládja a gyártási és logisztikai folyamatok tervezésének hatékony eszközeit tartalmazza. Ezek a termékek elterjedten használtak az autóiparban, az elektronikai iparban és a logisztikai szolgáltató cégeknél. A Tecnomatix termékek általános jellemzője, hogy amellett, hogy jelentősen képesek növelni a folyamatok, a folyamattervezés hatékonyságát, általában már az első projekten megtérülnek a cégek számára.A Plant Simulation sokat segít a gyártó cégeknek a folyamatok racionalizálásában, a költségek csökkentésében

A Tecnomatix termékek közül 30 napos kipróbálási verzió elérhető a Plant Simulation gyártási folyamatszimulációs szoftverből, a RobotExpert robot programozási rendszerből és a Jack ergonómiai rendszerből. Ezek a kipróbálási verziók általában tartalmaznak valamilyen korlátozást, de ennek ellenére kiválóan használhatók a szoftverek megismerésére és kipróbálására. A Tecnomatix termékekről számos segédanyag elérhető a graphIT Kft. weboldala mellett a http://digitalisgyar.wordpress.com szakmai blogon is.


A RobotExpert a ponthegesztés kivételével az összes robotos műveletet támogatja, és a kisebb cégek számára is megfizethető

A Plant Simulation anyagáramlás szimuláció végrehajtására alkalmas rendszer. Klasszikus értelemben az anyagáramlás az üzemekben történő anyag, gyártmány áramlásának (pl. szállítószalagon vagy akár járművön) történő leírását jelenti. A Plant Simulation magyar nyelvű felhasználói felülettel könnyíti meg a folyamatszimulációs feladatok elkészítését.
A legnépszerűbb felhasználási területei a gyártócellák, gyártósorok, üzemcsarnokok területén történő áramlási folyamatok szimulációja, és elemzése. Ilyen esetekben a három legfontosabb kérdés, ami miatt szimulációt érdemes végrehajtani:

  • Hány munkás, gép, tárolócella, stb. szükséges?
  • Logisztikailag ki mit, mikor készít el?
  • Elrendezés szempontjából hol van a legjobb helye a gépeknek és a dolgozóknak?


A RobotExpert egy teljes környezetet biztosít a robotok 3D környezetben történő off-line programozásához, a programok ellenőrzéséhez. Számos robottípust támogat (ABB, Fanuc, Kuka, Kawasaki, stb.) és persze támogatja az elterjedt robotos műveleteket, mint például az anyagmozgatást, az ívhegesztést, a lángvágást, polírozást és ragasztást.
Akit bővebben érdekelnek a digitális gyártási termékek, azoknak érdemes letölteni táblagépre a Tecnomatix 360 alkalmazást, amely látványosan mutatja be a gyártás különböző elemeit, és a kapcsolódó szoftveres megoldásokat. Ez az alkalmazás Android és iOS táblagépekre érhető el folyamatosan bővülő tartalommal.

Diákverziók – Solid Edge és Plant Simulation gyártásszimuláció

Diákok számára fontos lehet a házi feladat megoldásához, hogy az egyeteme/főiskolán oktatott, és a laborban elérhető szoftvereket az otthoni gépükön is tudják használni. Ennek megkönnyítése érdekében a Siemens a diákok számára ún. szemeszterlicencet biztosít a tanulóknak a Solid Edge és Plant Simulation termékekből. Ráadásul ez a két termék magyar nyelven is elérhető, ami még könnyebbé teszi a megtanulásukat.


A Jack szoftverben virtuális embermodellel tesztelhetők a termékek ergonómiai jellemzői

Elérhető még diákverzió a Jack ergonómiai szoftverből is, amivel egy-egy termék emberi környezetbe illeszthetőségét lehet könnyen megvizsgálni.

Ha kérdés lenne…

A fenti ingyenes, kipróbálási és diák szoftverek letöltéséhez, és használatához minden információ és segédanyag megtalálható a www.graphit.hu weboldalon.
A Siemens a termékekhez kapcsolódóan üzemeltet egy közösségi fórumot, amelyen számos tipp, trükk és sok hasznos információ érhető el. Ennek a közösségi fórumnak a címe: https://community.plm.automation.siemens.com/

Molnár Zsolt,
vezető konzultáns, digitális gyártás
graphIT Kft.
zsolt.molnar@graphit.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek