glasstec 2014: Mindent az üveg világáról

Minden eddiginél szélesebb körű a kísérő rendezvények kínálata

2014. szeptember 03., szerda, 18:27

Címkék: autóüveg kézműipar napenergia üveg üveggyártás üvegipar

Az október 21-e és 24-e között rendezett glasstec 2014 szakvásárra két év után ismét Düsseldorfban sereglik össze a világ üvegipara. Vezető nemzetközi szakvásárként a glasstec-re várt mintegy 1.150 kiállító páratlan szélességben mutatja be az üveghez kapcsolódó teljes értékláncot. A megelőző, 2012-es seregszemle kínálata több mint 42.000 szakmai látogatót vonzott a gépgyártás, az üveggyártás, az üvegmegmunkálás és –feldolgozás, a kisipar és kézművesség, az építészet és építőipar, a nyílászárók és homlokzatok, valamint a napenergia-hasznosítás területéről.

A kis- és kézműiparral foglalkozó kísérő rendezvények skáláját a 2014-es glasstec alkalmával tovább bővítik: ide tartozik a „glass technology live“, a „Kis- és kézműipari központ” az új „Kézművesség ÉLŐBEN” platformmal, valamint az „Autóüveg aréna”, valamint a „glass art” üvegművészeti kiállítás. A glass technology live szomszédságában találják meg a látogatók a Homlokzatépítési központot és az „Üveg + homlokzat kompetencia-központot”. A glasstec kongresszusi programja az „engineered transparency“, az üveg alapú szerkezetépítés tudományos szakmai konferenciájából, az „Építészeti kongresszusból” és a „Solar meets Glass” konferenciából áll, amely az üveg- és napenergia-ipar kapcsolódási területeit világítja meg.


A gépgyártást, az ipart, a kis- és kézműipart, az építészetet és az építőipart, a nyílászárók és homlokzatok, valamint a napenergia-hasznosítás területét képviselő látogatókat ezért ismét sűrű programkínálat várja az egyes célcsoportokra szabott szakmai információkkal.

Az üveg jövője a következő években: glass technology live

A 11-es vásárcsarnokban rendezett „glass technology live“ (gtl) különbemutató, amelyet Prof. Stefan Behling és a Stuttgarti Egyetem Épületszerkezeti Intézetében dolgozói kollégái szerveznek, a glasstec cégére és egyértelműen mágnesként vonzza a látogatókat. Itt mutatkoznak be a következő évek termékei – közöttük gyakran az egyes felhasználási területek kiemelkedő újdonságai. A fő hangsúlyt az építészet jelenti. A „Homlokzat és szerkezet” témakör egyik szembetűnő újdonsága volt 2012-ben például egy ablak, amelyet látható keretszerkezet nélkül építettek az üvegezésbe. A mintegy 2500 négyzetmétert elfoglaló különbemutató kiemelt témái 2014-ben az „Intelligens üvegek” jelmondathoz hűen az intelligens épületburok, a homlokzat és energia (napenergia), az üveg-innováció, valamint az üvegdizájn és a lakóterek lesznek. A látogatókat többek között innovatív kiállítási tárgyak várják a fényvezetés, az áttetsző üvegezések, homlokzati kompozit elemek, az üveg és az OLED-ek, valamint az építészeti és kijelzőknél használatos könnyített és vékony üvegek területéről.A „glass technology live“ különbemutatót rangos szakmai szimpózium kíséri, amely – a gtl kiállítási területébe ágyazva – számos előadást kínál a legújabb keletű témakörökben. Ezzel a lehetőséggel a szakvásár valamennyi látogatója ingyenesen élhet. Az előadások keretében neves kutatóintézetek, szakmai szövetségek, vállalatok és építészirodák nagyhírű előadói dolgozzák fel a kitűzött kérdéseket. A különbemutatóhoz hasonlóan a szimpózium is a üvegipar jövőjére vet egy pillantást. A gtl szimpózium programját minden vásárnapon más és más kiemelt területnek szentelik, ezeket pedig a HVG Német Üvegipar Olvasztástechnikai Egyesülése, a DGG Német Üvegtechnikai Társaság (az üvegolvasztás és alakítás témakörben kedden), a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (feldolgozási és megmunkálási technológiák szerdán), a Stuttgarti Egyetem (építészeti és technikai megoldások csütörtökön) és a BIV Üvegező Iparosok Országos Ipartestülete (a kisipar kiemelt témái, pénteken) közös kollokviuma határozza meg.

Építészeti kongresszus: Üveg 5.0 – dizájn, funkció, érzelmek

Az építészeti célra szánt üvegtermékek széles kínálatával a glasstec számos építészt és épülettervezőt vonz. A kísérő rendezvények sorában az Észak-Rajna-Vesztfáliai építészkamara és a Delfti Műszaki Egyetem, valamint a Kelet-Vesztfáliai-Lippe Főiskola együttműködésével rendezett építészeti kongresszus pontosan ezt a célcsoportot szólítja meg. A glasstec második napján (október 22-én) építészek, statikusok, klímatechnikai mérnökök és homlokzattervezők találkoznak az idei „Üveg 5.0 – dizájn, funkció, érzelem” jelmondat jegyében a vásárváros CCD Ost Keleti Kongresszusi Központjában. Az előadók között találunk olyan neves építészeket, mint például Graham Dodd/Arup Fellow, Winy Maas/MVRDV vagy Paolo Cruz/University of Minho.„engineered transparency“ tudományos szakmai konferencia

A műszaki-tudományos orientációjú „engineered transparency“ konferencia kifejezetten a kutatás és fejlesztés, valamint a tervezés és kivitelezés célcsoportjait szólítja meg, hogy megvitassa az üvegszerkezetek építésének legújabb irányzatait és fejlesztéseit. Ezzel a rendezvény tudósokat, építőmérnököket, tervezőket, építészeket, formatervezőket, építőipari szakértőket, valamint építési hatóságok munkatársait szólítja meg. A drezdai, valamint darmstadti műegyetemmel közösen, a glasstec kezdetén, október 21-én és 22-én szervezett konferencia mottója az „Üveg, homlokzat, energia” lesz. A vezérszónokok: Dr.-Ing. Winfried Heusler/SCHÜCO (Bielefeld, Németország), Prof. Dr.-Ing. Jan Knippers/ Knippers Helbig (Stuttgart, Németország), John Kooymans/RJC (Toronto, Kanada) és Christoph Timm/SOM (New York, USA). A konferencia kiemelt témái közé tartoznak többek között a laminált anyagok és hibrid szerkezetek, az ívelt üvegek, az energia és a fenntarthatóság, valamint az épületbe integrált napenergia-hasznosítás és a formaterv, általánosságban pedig a szerkezeti üvegek, a homlokzat és a napenergia-hasznosítás.

Autóüveg aréna

A kisiparosoknak szánt kísérő rendezvények kínálatát az „Autóüveg aréna” egészíti ki, ahol szintén a BIV ipartestület a főszervező. A kiállító gyártók kínálata mellett itt találjuk a nemzeti autóüvegező versenyt, amelyben a legjobb nemzeti autóüvegezők mérkőznek egymással vonzó díjakért. A verseny győztese például 5000 eurónyi értékű díjban részesül a Hella Gutmann-tól. A megelőző glasstec-en tapasztalt sikereket követően az „Autóüveg Arénában” ismét megrendezik az autóüvegezők plénumát az ingyenes előadások és workshop-ok széles kínálatával. A glasstec első napján itt a műszaki témák mellett gazdasági információkat, például lízing koncepciókat vagy biztosítási kérdéseket világítanak meg a második vásárnapon. A nemzeti autóüvegező versenyt a csütörtöki és a pénteki vásárnapokon rendezik.

A napenergia és az üveg találkozása – a két ágazat kapcsolódása

Október 20-án és 21-én rendezik immáron negyedszer a CCD Ost Keleti Kongresszusi Központban a „solar meets glass – Industry Summit for Markets, Costs and Technology“ konferenciát, ahol az iparág vezető nemzetközi seregszemléje, a glasstec kínálta egyedülálló környezetben vitatják meg az üveg- és a napenergia-ipar szakértői a két iparág közötti kapcsolódás kérdéseit. Az üvegiparnak ez egyrészről az új értékesítési lehetőségek felmérése és értékelése, a napenergia-iparnak pedig másrészről az üvegipar a kemény költségharcban szerzett szaktudása és tapasztalata előnyös. A konferencia programját a Messe Düsseldorf vásártársaság az OTTI Kelet-bajorországi Technológia-átadási Intézettel közösen alakítja: a piaci és technológiai áttekintés mellett kiemelten foglalkoznak az üveg- és napenergia-ipar sikerét szolgáló üzleti modellekkel, valamint az épületburokba integrált napenergia-hasznosító alkalmazásokkal. A konferencia bizottság a vállalatok és a tudomány, valamint a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége Üvegtechnikai Fórumának, valamint a Fotovillamos Gyártóberendezések Munkaközösség képviselőiből áll.

www.glasstec.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek