Elképesztő innovációk a glasstec-en

Az új gyémánt vágófej csökkenti a mikrorepedéseket a vékony üvegben

2014. szeptember 29., hétfő, 19:40

Címkék: innováció üvegipar

Egy gyémánt vágófej, amely minimálisra csökkenti a mikrorepedéseket. Új rendszerek – egyebek között – a vékony üvegek feszültségének mérésére és egy gépkonstrukció a palackok hőkezelésére. A Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDMA) szerint ez csak néhány azon az újdonságok közül, melyeket a németországi üvegipari gépgyártók mutatnak majd be innovációik közül az iparág vezető kiállításán, a düsseldorfi glasstec-en október 21–24. között.

Egy palackgyártó számára minden fillér számít, különösen az italgyártás területén. Minél vékonyabb a palack, annál kevesebb anyagot kell felhasználni és annál alacsonyabban lehet tartani a gyártási költségeket. Azonban a töréssel szembeni ellenállásnak azonosnak vagy – lehetőleg – magasabbnak kell lenni. A üvegolvasztó kemencéket és speciális üvegipari gépeket kínáló német JSJ Jodeit vállalat egy a már meglévő palackgyártó sorokba is beépíthető új hőkezelő egység koncepciót fejlesztett ki. Az új koncepció legfőbb vonzereje, hogy közvetlenül az IS-gép után építhető be, egy olyan ponton, ahol a palackok még forrók, mivel éppen elhagyták a gépet. Ez azt jelenti, hogy a hőkezeléshez szükséges hőmérséklet eléréséhez a hevítési folyamat jelentős része elhagyható. Ez természetesen energia megtakarítást is eredményez, miközben az egész folyamat környezetbarátabbá válik.

Az IS-gépből kilépő forró palackok egy olyan egységbe kerülnek, ahol először a hőkezeléshez szükséges hőmérsékletre hevülnek fel. Ebben a fázisban homogenizálódnak is. A folyamat második lépése a palackok hirtelen és gyors lehűtését célozza. A hőkezelt palackokat ezután a meglévő hőkezelő kemencébe szállítják, ahol további hűtésen mennek keresztül. A JSJ Jodeit tulajdonosa, Harald Jodeit, Ph.D. szerint a koncepciót egy próbaüzemben tervezik megvalósítani egy IS-gép és tartályüveg gyártóval szoros együttműködésben.

 

Egy pillantás a dr. Schwab Inspection Technology GmbH. hibakeresőjére.Folyamatos, állandó nyomás

Nem kevésbé figyelemre méltó a német Grenzebach üvegipari gépgyártó újdonsága. A vállalat egy új vágófejet fejlesztett ki, melyet speciálisan vékony üveghez terveztek és minimalizálja a vágási folyamat során kialakuló mikrorepedések számát. Ezt egy speciális vezérléssel érik el, ami folyamatosan állandó értéken tartja a vágószerszám üvegre gyakorolt nyomását. „Több funkció kisebb területen” – jelentette ki Roland Jennings, a Grenzebach fejlesztési vezetője. Ezzel a néhány szóval valóban összefoglalható a berendezés által nyújtott minden előny. Hozzátette azonban azt is, hogy az új vágófej kompatibilis lesz a meglévő szerszámokkal, így a meglévő gépek is újjáépíthetők vele.

A Grenzebach számos további ajánlatot is kínál a méréstechnika területén. A képfeldolgozás és felületvizsgálat területére specializálódott dr. Schwab Inspection Technology GmbH integrációja óta a Grenzebach felületi feszültség és üvegvastagság mérésére, valamint hibaelemzésre alkalmazható gépek egész  sorát is forgalmazza. Franz Krommer, a Dr. Schwab értékesítési menedzsere elmondta: „Egyebek közt rendelkezünk egy olyan rendszerrel, amely lehetővé teszi az üvegtáblák nagyon megbízható és jól alkalmazható feszültségmérését.” Ezt az innovációt „eddig példanélküliként” jellemezte. A glasstec-en bemutatásra kerülő berendezések közül számos egységet használnak már és a reakciók egyértelműen pozitívak.

Egy globálisan egyedülálló értékesítési pont


A Bystronic Glass egy másik olyan vállalat, amelyet érdemes meglátogatni. Speed’line névre keresztelt új termékük háromrétegű üvegezést tud gyártani a hagyományos kétrétegű üvegezést gyártó sorokkal azonos idő alatt. A Bystronic Glass azt az új technológiát is bemutatja majd, amely a táblák közötti mindkét tér semleges gázzal egyszerre történő kitöltését teszi lehetővé. „Ez világszerte egyedülálló értékesítési pontot biztosít számunkra az iparágban.” – jelentette Tobias Neff termékmenedzser.

www.glasstec.de

 

(forrás: dr. Schwab Inspection Technology)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek