VI. Magyar Műszaki Értelmiség Napja

2012. június 13., szerda, 07:40

Címkék: Benkó Dixieland Band Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Magyar Műszaki Értelmiség Napja óbudai egyetem

Lezárult a VI. Magyar Műszaki Értelmiség Napja eseménysorozat, amelynek idén – június 4. és 7. között - az Óbudai Egyetem volt a főszervezője. A szervezők célja volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar nemzetgazdaságban.

A Benkó Dixieland Band 2007. május 5-én ünnepelte fennállásának 50 éves jubileumát. Ugyancsak ebben az évben volt 50 éves a Magyar Televízió, 225 éves a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és így a magyar műszaki felsőoktatás, valamint 100 éves a világörökség részét képező Műegyetem központi épülete. Dr. Benkó Sándor javaslatára a magyar műszaki értelmiség és annak vezető szervei nyilatkozatot írtak alá, melyben elindították útjára a Magyar Műszaki Értelmiség Napját.

A Szervezőbizottságot a nyilatkozatot aláírók, valamint az azóta csatlakozó szervezetek alkották. A fővédnök Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta, az elnöki feladatokat Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora látta el, alelnök Kassai Ferenc, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke és Veress Gábor a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége elnöke, titkár Gáti József, az Óbudai Egyetem kancellárja volt.

A nyitórendezvény 2012. június 4-én az ünnepélyes megnyitóval és a Benkó Dixieland Band koncertjével vette kezdetét az Óbudai Egyetem Bécsi úti épületének aulájában.

Június 5-én egy új kezdeményezéssel, az „Innováció Napja” programjával – nyitott nap keretében cégbemutatókkal, a hallgatói innováció eredményeivel, kreatív programokkal folytatódott a rendezvénysorozat. A programba iktatásával az volt a rendezők célja, hogy erősödjön a kapcsolat a tudomány, a gazdasági élet szereplői és a középiskolai tanulók és a felsőoktatási hallgatók között. Ezt a gondolatot tükrözte az eseménysorozat „Műszaki értelmiség – együtt a jövőért. Tudomány – oktatás – gazdaság” szlogenje is, amely áthatotta a 2012. évi Magyar Műszaki Értelmiség Napja egész programját.

Június 6-án a hagyományoknak megfelelően tudományos konferenciára került sor, amely ezúttal az „Együtt a jövőért” szlogent viseli. A rendezvény a Magyar Tudományos Akadémia 220 fős befogadó képességű Nagytermében zajlott neves tudósok előadásával.

Az eseménysorozat zárására június 7-én a Magyar Országgyűlés Felsőházi Termében került sor Ünnepi üléssel. A program jelmondata a „Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő”, mely köré szerveződtek a programok is. Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke köszöntőjét követően a szervezésben közreműködők szóltak a megjelentekhez, majd a határon túli magyar szervezetek üdvözléseivel fejeződött be a program. A záró rendezvényen a szervezők egy közösen megfogalmazott nyilatkozatot bocsátottak ki, amelyben elhatározásra került, hogy a Magyar Műszaki Értelmiség Napját Bánki Donát, az egyik legnagyobb magyar mérnökgéniusz születésnapjához kapcsolódva ezentúl június 6-án rendezik meg. A nyilatkozatot közfelkiáltással elfogadták és a későbbiekben eljuttatják az országgyűlés, a kormány és a szakmai szervezetek képviselőinek.

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek