Újszerű duális képzés a legmodernebb tanagyagból

2012. január 20., péntek

Címkék: BME duális képzés Kecskeméti Főiskola Knorr-Bremse Mercedes

A magyar felsőoktatásban elsőként együttműködésben a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel gyakorlatorientált (duális típusú) képzés indul a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán, a járműmérnöki alapszakon szeptembertől.

A duális képzést az eddiginél lényegesen hosszabb vállalati gyakorlat, valamint a cégek és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi. A gyakorlatorientált (duális típusú) képzés bevezetése – a szakemberek véleménye szerint - úttörő jelentőségű, egyfajta megoldást kínálva a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolására.

 

Európa számos országában létezik hasonló típusú képzés, a legfontosabb közös jellemző, hogy a felsőoktatási intézmények az iparvállalatokkal szorosan együttműködve képezik a jövő mérnökeit úgy, hogy a képzés egy meghatározó része az ipari partnernél történik. Ezt a típusú képzést a konkrét munkaerő-piaci elvárások hívták életre. Hatásköre regionálisabb, és egy-egy erős vállalat és/vagy oktatáspiaci szereplő köré szerveződik. A járműiparhoz kapcsolódva már 2010-ben elkezdődtek a képzés bevezetésével kapcsolatos előkészítő munkák, amelyek a programban résztvevő vállalatok és a Kecskeméti Főiskola számára is nagy elkötelezettséget és jelentős munkát jelentenek.

A szeptemberben induló járműmérnöki képzéshez kapcsolódóan mind a gyakorlatorientált duális, mind a hagyományos képzési rendszer magas színvonala érdekében a legmodernebb tananyagok készülnek el az „Egységesített Jármű- és mobil-gépek képzés- és tananyagfejlesztés” című (TÁMOP–4.1.2 A/2-10/1) pályázat keretében. A projektet a Kecskeméti Főiskola vezetésével, az Alföldi Iparfejlesztési Kft. (AIPA), iletve. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) konzorciuma valósítja meg, az együttműködésbe további hazai egyetemek, kutatóhelyek szakértői és tananyagfejlesztői is bekapcsolódtak. A projekt célja, hogy a XXI. század mérnöki és tudományos tevékenységére felkészítő, európai trendeknek és az ipar igényeinek megfelelő járműipari képzési rendszer jöjjön létre, amelyet a projektben résztvevő intézmények beillesztenek saját képzési rendszereikbe. A képzés elindításához uniós támogatásból új tananyagok készülnek.

 

A Kecskeméti Főiskola így hosszú távon a Mercedes-Benz és beszállítói igényeinek megfelelni tudó, felsőfokú járműipari szakemberek képzését tudja biztosítani. A projekt során 78 tananyag készül el digitális formátumban a járműmérnöki szak indításának elősegítésére.
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek