Új üzem, újabb munkahelyek

Felavatták az Emerson új gyárát Székesfehérváron

2012. szeptember 21., péntek, 07:20

Címkék: bővítés Cser-Palkovics András Emerson Process Management Mátrai Ferenc munkahely Székesfehérvár üzem

Felavatták az amerikai központú Emerson új gyárát Székesfehérváron csütörtökön. Az olaj-, energetikai és vegyipari beszállító vállalat szelepautomatizálási üzletága száznál több embernek ad munkát a jövőben.

A szeptember 20-i gyáravatón Mátrai Ferenc ügyvezető igazgató elmondta, hogy az Emerson Process Management szelepautomatizálási üzletága (Valve Automation Business Unit) indított új gyárat Székesfehérváron. A próbaüzem 2012 februárjában indult.

Növekedési tervek

- A fejlesztéstől azt várjuk, hogy a cég jelentősen növelni tudja részesedését a szelepműködtető szerelvények európai piacán, ahol központi szerepet tölt be a hatezer négyzetméteres székesfehérvári gyár - jegyezte meg az ügyvezezető igazgató. A cég székesfehérvári üzemeiben jelenleg 570 munkavállalót foglalkoztatnak, 90 százalékuk saját állomány, a többi kölcsönzött munkaerő. Az új gyáregységben ötvenen dolgoznak, de a gyártás felfutásával, jövő januárra az összlétszám meghaladja majd a hatszázat, az új üzemben pedig száznál többen fognak dolgozni. Mátrai Ferenc kitért arra is: leginkább képzett munkaerőre (lakatosokra, esztergályosokra) van szükségük a gyártás során, mert nagyon magasak a minőségi elvárások azokban a veszélyes üzemekben, ahol használják a cég termékeit. Ebből következően komoly követelményeket támasztanak beszállítóik felé, amelyek egy része magyarországi vállalkozás, de a környező országokban is vannak partnereik. A végfelhasználók között olyan nagyvállalatok vannak, mint a Texaco, a Chevron, a British Petrol vagy a Mol.

Termékek

Az üzem legkisebb terméke 500 kilogrammos, a legnagyobb 9,6 tonna súlyú. Jelenleg kizárólag az európai piacra gyártanak, de szeretnének nyitni Észak-Amerika és a Közel-Kelet felé. A tervek szerint a következő pénzügyi évben mintegy hatszáz szerelvényt értékesítenek.

Mérnökképzésről tárgyalnak

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester a gyáravatás kapcsán elmondta: az üzembővítés munkát ad a városvezetésnek is, mert a középiskolai és egyetemi képzésnek igazodnia kell a munkaadók igényeihez. Ennek egyik lépése a Pannon Egyetem által elindított fehérvári mérnökképzés, amelyről az Emerson is tárgyal az intézménnyel.

Az Emerson csoport

Az Emerson cégcsoport 24,4 milliárd dolláros éves forgalmat bonyolít le világszinten, ebből az Emerson Process Management divízió 6 milliárd dollárt állít elő. A székesfehérvári gyár árbevétele 14-15 milliárd forint évente. A most átadott új üzem jövő évi árbevételi terve nem éri el az egymilliárd forintot. Az Emerson Process Management 1994 óta működik Székesfehérváron, elsősorban energetikai cégeknek gyártanak szabályozó szelepeket. Két éve a back-office üzletágat is Székesfehérvárra telepítették. A mostani fejlesztésük saját forrásból valósult meg, ahhoz állami támogatást, pályázati forrást nem vettek igénybe.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek