Nagyon kevés hiányzott magyarországi világrekordhoz

Komoly munka folyt a mérnökök játszóterén

2013. április 28., vasárnap, 10:38

Címkék: bosch Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Másik fieszta Goldberg szerkezet Javier González Pareja Mérnökök Játszótere Millenáris Miskolci Egyetem MEgoldberg Nyíregyházi Főiskola Lelkes gépészek rekordkísérlet Szujó Zoltán

A budapesti Millenáris Parkban április 27-én megrendezett és a Bosch csoport által életre hívott A mérnökök játszótere gigászi esemény csúcspontjának számított annak a döntőbe jutott 15, izgalmas történeteket is elmesélő Goldberg-szerkezetnek a bemutatkozása, melyeket hónapokon át terveztek, fejlesztettek és építettek a mérnökhallgatók.

A mérnökök játszótere esemény idei különlegessége az a Goldberg-szerkezetet építő verseny volt, melyre 43 csapat nevezett be az ország összes műszaki felsőoktatási intézménye mellett külföldről is. Ez a szám is arról árulkodik, hogy a Bosch által életre hívott megmérettetések híre az országhatárokon belül és azokon túl is egyre több fiatal mérnök fantáziáját mozgatja meg. Ebben szerepet játszik az is, hogy a Bosch az elmúlt években szoros kapcsolatot alakított ki a magyar műszaki felsőoktatással, és komoly támogatásban részesítette a hazai mérnökképzést.

 

Hetek, hónapok munkája szükséges egy szerekezet megépítéséhez (Még több kép a galériában!)

Feladatokat állítanak a jövő mérnökei elé

„Az idei mérnök-fiesztával azt a feladatot tűztük ki magunk elé, hogy ösztönözzük a kritikus gondolkodást és problémamegoldást, mindezt a hagyományostól merőben eltérő, szórakoztató formában. Meggyőződésünk, hogy ha inspiráló feladatokat és lehetőségeket állítunk a fiatal mérnökök elé, egyúttal biztosítjuk számukra azt a korszerű szakmai környezetet, ami a képességeik kiaknázásához szükséges, akkor sikerül elköteleznünk őket annak az innovatív, és jövőorientált szemléletnek, amely a vállalatunkat az egész világon megkerülhetetlenné tette. Ezúton szeretném megköszönni az együttműködő műszaki intézményeknek, a miskolci és hatvani Bosch gyárak igazgatóinak, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjének, a csapatmentoroknak és valamennyi munkatársamnak az elmúlt hónapok elszántságát és lelkesedését” – mondta Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

 

Eredményre várva

Hónapok kemény munkáját mutatták be

A Goldberg-építő versenyen végül 15 formáció jutott el a szombati megmérettetésig. Az elmúlt hónapokban, az egész országban komoly és egyedülálló csapatmunka zajlott: egy új közös cél érdekében ismét összefogott a teljes mérnökszakma, több száz diák, felkészítő tanárok és a Bosch fejlesztőmérnökei. Reggeltől-estig golyók koppanása, kézicsavarozók búgása-zizegése, lengőkarok nyekergése és izgalommal teli szisszenések töltötték be a budapesti Millenáris rendezvényközpont B épületének tereit. A nap végén a szerkezeteket és készítőiket 3 kategóriában értékelték. Díjat kapott a Legjobb Goldberg szerkezet, amely az összes szempont – a technikai megoldás, a lépések száma, a működés gyorsasága, a dizájn és a csapat megjelenése – közül a legtöbb pontot érte el, de a legkreatívabb csapat mellett külön jutalmat kapott a Guinness-rekordkísérletre vállalkozó csapatok közül az, amelyiknek több lépésben sikerült megépítenie a szerkezetet.

 

Szórakoztató/ipar

Ők voltak a legjobbak

A Legjobb Goldberg-szerkezettel a Miskolci Egyetem MEgoldberg csapata rukkolt elő. A masinájuk azt meséli el, hogyan pecsétel egy kishajó. A Legkreatívabb Goldberg-szerkezet elismerést a Nyíregyházi Főiskola Lelkes gépészek csapatának ítélte oda a szakemberekből álló zsűri. Az ő masinájuk egy első éves gólya történetét meséli el, a kollégiumba költözéstől az első fergeteges retro bulin át a tantárgyi vizsgákig. A Guinness-rekordkísérlet vállalásáért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Másik fantázianevű csapatát jutalmazta a zsűri. Az ő masinájuk ugyan több mint 300 lépésből állt, de végül csak emberi beavatkozással futott le a műveletet, így a Guinness-rekord csak kevésen múlott.

 

Mindenki álmodott ilyenről gyerekként - néhányan meg is valósítják

Nem csak a rekordkísérletről szólt

A harmadik alkalommal megrendezett mérnökök játszótere rendezvénynek csak az egyik attrakciója volt a Goldberg szerkezetek versenye. A fiatal szakemberek ügyességi pályákat teljesítve is próbára tehették képességeiket, miközben megismerkedhettek a Bosch legújabb fejlesztéseivel is. A pontszerző állomásokon minden versenyzőnek számot kellett adnia kreativitásáról, kezdeményezőkészségéről és együttműködési hajlandóságáról ahhoz, hogy az összes pálya kihívását teljesíteni tudja.
 

Jövőre ugyanitt?

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek