Közel fél tonnáig bírták a tésztahidak

2016. május 29., vasárnap, 11:48

Címkék: felsőoktatás Óbudai Egytetem RECCS tésztahíd építő verseny verseny

Az Óbudai Egyetem az idén május 26-án hatodszor rendezte meg a RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságot, amelynek fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke volt.

A rendezvényt megelőzte egy sajtótájékoztató, amelyen Prof. Dr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja köszöntötte a megjelenteket és röviden ismertette a RECCS eddigi sikereit, a szabályokat, valamint a versengés történetét, amely több évtizedes hagyományokkal rendelkezik. Az Óbudai Egyetem egyik jogelődje, a Bánki Donát Műszaki Főiskola mintegy 15 évvel ezelőtt kapcsolódott be a világszintű versengésbe. Hallgatóink a kanadai Okanagan University College által szervezett, akkoriban legrangosabbnak számító világversenyen a legnagyobb szakmai kihívást jelentő nehézsúlyú kategóriában 7 alkalommal indultak és hatszor nyertek, bizonyítva a magyar műszaki felsőoktatás színvonalát, a magyar diákok szakmai tudását, kreativitását. Mivel a kanadai verseny színvonala sajnálatos módon visszaesett, 2005-ben úgy gondolta a Bánki kar, hogy a hazai és a környező országok hallgatói számára, RECCS néven saját versenyt szerveznek, ami aztán 2011-re világversennyé nőtte ki magát. Az eddigi tizenegy alkalommal született eredmények alapján nem szerénytelenség azt állítani: a RECCS a világ legszínvonalasabb tésztahíd-építő versenye.

Rajnai professzor hangsúlyozta, büszke az egyetem hallgatóinak 2013-as, 570,3 kilogrammos eredményére, amely egyben világcsúcs is, és azóta sem sikerült megdönteni. Érdekességként elmondta, az Óbudai Egyetem idén egy nemzetközi csapatot is felállított, amelyet itt tanuló magyar, ecuadori és kazah hallgatók alkottak. További érdekesség, hogy egy tisztán női hallgatókból álló csapat is versenyzett, ami bizonyítja azt is, hogy a mérnökképzés nem csak a férfiaké.

Dr. Nádai László, az Óbudai Egyetem stratégiai rektorhelyettese az Óbudai Egyetemet bemutatva kiemelte, az intézmény erőssége, hogy azonnal alkalmazható gyakorlati ismeretekkel ruházza fel a hallgatókat, ami megkülönbözteti a többi egyetemtől.

Végül Dr. Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa szólt az egybegyűltekhez. A felsőoktatási intézmények egyik lényeges feladata az intézményfejlesztési tervek elkészítése. A miniszteri biztos hangsúlyozta, az Óbudai Egyetemen ezt kiemelten kezelik, tekintve, hogy az intézmény élenjár a mérnökképzésben. Rendkívül fontosnak tartja az ilyen megmérettetéseket, mint a mai, mert az ismereteket játékos formában mutatja be, a hallgatók egy világszintű verseny keretében mutathatják meg tehetségüket, gyarapíthatják szakmai tudásukat, ami akár a középiskolás diákokat is vonzhatja. Segítséget kért a jelenlévő sajtó munkatársaitól, hogy juttassák el a rendezvény üzenetét a fiatalokhoz, hiszen a magyarországi jelentős mérnökhiányt enyhíteni kell.

A sajtótájékoztatót követően Dr. Bagdy László főpolgármester-helyettes úr nyitotta meg a versenyt, és elkezdődhetett a hidak törése. A csapatok 1 kg tésztából épített 1 m fesztávú hidakkal versenyeztek, a szerkezeteket teherbírás és más szempontok alapján szakmai zsűri rangsorolta. Díjazásban a három legnagyobb teherbírású híd-, illetve tartószerkezet részesült. A legszebb kivitelű alkotás a szépségdíjat, a leginkább újszerű megoldású szerkezet pedig az innovációs díjat kapta.

Az idei évben Szabadkáról, Kolozsvárról, Iránból, Lettországból, Litvániából, Lengyelországból, Törökországból, Bulgáriából és Norvégiából érkeztek nevezések, a hazai egyetemek közül pedig a Debreceni, a Szegedi, a Dunaújvárosi és az Óbudai Egyetem csapataitól.  A verseny során összesen 16 tésztaszerkezetet törtek a színpadon. A törést megelőző időszakig a csapatok számára a szerkezetek készítéséhez, igazításához, valamint tárolásához klimatizált helyiségek álltak rendelkezésre, hogy minden feltételt biztosítsunk a legjobb eredmény érdekében.

 

Eredmények

HÍD KATEGÓRIA

helyezés

intézmény

szerkezet neve

csapat tagok

csapat név

végső terhelés (kg)

1

Kolozsvári Egyetem

Feláldozható 5

Zajzon Csaba, Szász Gábor, Ambrus Lénárd, Bálint Róbert

Kamikaze

455,3

2

Atatürk University

Türkaz

Alireza Nazari, Mohsen Nozari, Mehdi Nozari, Saber Sheykh Mohammadi

New Truss

441,8

3

Kolozsvári Egyetem

Sivatag

Veres Levente, Balázs Levente, Takács Edmond, Kiss Tekla

Mustang

430,9

TARTÓ KATEGÓRIA

helyezés

intézmény

szerkezet neve

csapat tagok

csapat név

végső terhelés (kg)

1

Technical University of Riga

Alpha

Lauris Lubgans, Lauris Lodītis, Kristaps Zeps

Bridge It!

468,8

2

Óbudai Egyetem

Camel2

Gimesi Gréta, Menyhárt Viktor

Canellonia

466,7

3

Technical University of Riga

Beta

Lauris Lubgans, Lauris Lodītis, Kristaps Zeps

Bridge It!

443,8

Fentieken kívül a verseny támogatóinak jóvoltából további díjak átadására is sor került. A Magyar Mérnöki Kamara legjobb gépésznek járó különdíját az Óbudai Egyetem Canellonia (Gimesi Gréta, Menyhárt Viktor) nevű csapata, a Gyermelyi Különdíját a Kolozsvári Egyetem nyerte el. A Szépségdíjat és az Innovációs díjat is a bulgáriai University of Architecture-ről érkezett Ketchup (Ralitza Dzhenkova, Plamen Slavchev, Veselin Bakurdzhiev, Andrean Paronov, Ivan Vulchev) nevű csapat versenyzői nyerték el Three fantázianevű szerkezetükkel.

A RECCS világbajnoksággal kapcsolatos minden információ, a nevezés és az építés részletes szabályai a www.reccs.hu honlapon olvashatóak.

Habár idén nem sikerült megdönteni a Bánki Kar hallgatói által 2013-ban felállított világcsúcsot, kimondottan jó hangulatú, színvonalas verseny láthattunk. A szoros küzdelemben a csapatok a felkészülés során egymást is segítették.

Találkozunk a következő RECCS világbajnokságon!

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek