Gyorsabb internetet fejlesztenek

2012. július 26., csütörtök, 11:46

Címkék: AITIA International Zrt. C-GEP: C-Board Gigabit Ethernet Platform DE debreceni egyetem

Júliusban indult az AITIA International Zrt. és a Debreceni Egyetem (DE) konzorciumának "C-GEP: C-Board Gigabit Ethernet Platform" elnevezésű kétéves, több mint 300 millió forint összköltségű k+f projektje, melynek keretein belül olyan high-tech technológiát és berendezést fejlesztenek, amely két év múlva a vezető telekommunikációs cégek érdeklődésére tarthat igényt. A konzorciumi pályázat a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatási kiírás egyik nyertese.

A világszerte rohamosan növekvő internetes hálózati forgalom kezelésére a hálózati szolgáltatók egyre nagyobb sebességű berendezéseket és egyre gyorsabb optikai kábeles vonalakat telepítenek. A megnövekedett forgalmi igények hardver- és szoftverigényének fejlesztésére konzorcium alakult, melynek célja kifejleszteni egy olyan high-tech technológiát és berendezést, amely két év múlva a vezető telekommunikációs cégek érdeklődésére tarthat igényt. A több mint 300 millió forintos fejlesztésben a Debreceni Egyetem Informatikai Kara felelős az alapkutatásáért, az AITIA International Zrt. pedig a gyakorlati megvalósítást - előállítást, gyártást - koordinálja.

A konzorciumi együttműködés célja egy olyan 100 Gbit/s Ethernet hálózati platform létrehozása, ami hardver-szinten is programozható, mert ilyen nagy sebességek mellett az általános célú számítógépes szoftver megoldások már lassúak. A hardver szinten azonban komoly kihívást jelent a flexibilitás és az illesztő-szoftver nyílt megvalósítása. Ezek szoftverfejlesztésnél nem kritikus tényezők; a különféle programozási nyelvek és segéd-környezetek számos lehetőséget kínálnak ezek figyelembe vételére; hardverfejlesztésben azonban a feldolgozási idő minimalizálásának kell alárendelni ezeket, emiatt a fejlesztők játéktere sokkal szűkebb. A készülő platform az alkalmazott csúcstechnológiának köszönhetően a 100 Gbit/s sebességű forgalmat is veszteségmentesen kezelő mérési és vizsgálórendszer lesz, amely a forgalmi adatok valósidejű feldolgozása mellett hálózatfelügyeleti feladatokra is használható.

 

Forrás: www.edupress.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek