A XXI. század elvárásai a Go-Kart, Go-Bosch versenyen

Öt műszaki felsőoktatási intézmény öt csapata három év alatt önjáró autót épít

2014. április 08., kedd, 19:52

Címkék: bosch gokart óbudai egyetem önjáró autó

Mostantól három éven át öt egyetem öt csapata tervez, épít majd egy-egy gokartot, amelynek 2016-ra önjáróvá kell fejlődnie. Az idei évad megmérettetését a Hungaroringen tartják május 10-én, ahol nemcsak a versenyző csapatok mutatkoznak be, hanem a közönség is megismerheti a Bosch legújabb fejlesztéseit.

 
1961-ben, 43 évvel ezelőtt egy III. osztályos technikustanuló készítette el az első magyar gokartot, az IKARUS gyárban dolgozó édesapja segítségével. A mindössze 65 kg tömegű jármű eredeti megoldások egész sorával késztette elismerésre a bemutató akkori részvevőit. Az idei első szezonban a Bosch cégtől kapott vadonatúj gokartba minden csapatnak elektromos gázpedált, az eredeti fékrendszertől független és elektromosan működtetett rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat kell beépíteni. 

A gokarttal az automataparkolás és a hátramenet bravúrját is végre kell hajtani. A Boschnál több mint öt éve fejlesztik az önjáró gépjárművet. Két prototípus meg is épült, amelyeket már autópályákon tesztelnek. A cég a mérnökmentorok folyamatos szakmai támogatásával a versenyben is segítséget nyújt a csapatoknak. A megmérettetés nem titkolt célja, hogy a nemzetközi fejlesztőcsapatba további tehetséges mérnökjelölteket találjanak. 
 

A Lordok Bandája

Az Óbudai Egyetem csapatai joggal nevezhetők az egyik legeredményesebb formációnak az előző évek bosch-os versenyeiben. Ez a tradíció hajtja most is gokartjukat, nem szeretnék megszakítani a szép emlékű hagyományt. A nyolc fő mechatronika szakos hallgató tudja: csoportjuk csak akkor lehet igazán eredményes, ha jól menedzselik magukat, ezért bevettek maguk közé egy műszaki menedzsert is. Valamennyien megrögzött autótechnika-mániások, amit számos hétköznapi tuningötletük megvalósulása is bizonyít. Ráadásul a versenyzés is a megszállottságaik közé tartozik. Tagjaik alkották a Pest megye Lordjai csapatot a miskolci Elektromobil versenyen, a Bánki különféle csapataiban is feltűntek, és elindultak tavaly a Goldberg-szerkezet építői között is. Idén a legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy ilyen sokrétű tevékenységet igénylő munkában eddig még soha nem vettek részt.
 
www.bosch.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek