A VI. Magyar Műszaki Értelmiségi Nap

2012. május 08., kedd, 15:11

Címkék: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Magyar Műszaki Értelmiségi Nap Nemzeti Közszolgálati Egyetem óbudai egyetem Széchenyi István Egyetem

A hazai mérnöktársadalom immár hagyományosan legnagyobb rendezvénye, a Magyar Műszaki Értelmiség Napja idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar nemzetgazdaságban.

A rendezvénysorozat Szervezőbizottságát a nyilatkozatot aláírók, valamint az azóta csatlakozó szervezetek alkotják.

2012. június 4-7. közötti rendezvénysorozat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A VI. Magyar Műszaki Értelmiségi Nap Szervezőbizottsága Rudas Imre professzor előterjesztésében megvitatta a 2012. évi programot, melynek kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi szemlélet formálásához.

Június 4-ei megnyitót követő napon egy új kezdeményezéssel, az „Innováció Napja” programjával – nyitott nap keretében cégbemutatókkal, hallgatói innováció eredményeivel, kreatív programokkal – Budapesten, és tervek szerint további felsőoktatási városokban – Debrecen, Gödöllő, Győr, Kecskemét, Miskolc, Szeged, Veszprém – folytatódik a rendezvény. A rendezők célja, hogy erősödjön a kapcsolat a tudomány, a gazdasági élet szereplői, a középiskolai tanulók, és a felsőoktatási hallgatók között. Ezt a gondolatot tükrözi az eseménysorozat „Műszaki értelmiség – együtt a jövőért. Tudomány – oktatás – gazdaság” szlogenje is, amely a 2012. évi Magyar Műszaki Értelmiség Napja egész programját meghatározza.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Technológia és Tudástranszfer Pályázatának záró konferenciáját rendezi meg 10.00 órai indítással, majd szatellit rendezvényként a befektetői csoportok kerekasztal fórumára.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a „Magyar műszaki innováció a haditechnikában” című konferenciának ad otthont, amelynek során az érdeklődők többek között előadást hallgathatnak meg a feltaláló katonatudósokról az első világháborútól napjainkig, a hazai innovációról a katonai kommunikációban, illetve az elektronikai hadviselésről.

A Széchenyi István Egyetem a „Szemelvények a Forma-1 fizikájából”, a „Labdajátékokhoz kifejlesztett intelligens mérőrendszerről”, valamint a Helloandroid okostelefon-alkalmazások az egészségmegőrzésben betöltött szerepéről szervez előadásokat, melyeket bemutatók egészítenek ki. Ennek során megtekinthetők lesznek a „Mobilis Interaktív Kiállítóközpont” kísérleti bemutatói, bemutatkozik a „SZEnergy Team” alternatív hajtású járműfejlesztő team, valamint a „SZEngine Formula Student” motorfejlesztő csapat.

Ez alkalommal az Óbudai Egyetemen a „Hallgatói innováció – Fenntartható fejlődés – Alternatív energiaforrások” szlogenű, ingyenesen látogatható nyitott nap várja az egyetemi és főiskolai hallgatókat, a középiskolásokat és tanáraikat, valamint minden érdeklődőt. A program keretében a résztvevők tablósorozat segítségével megismerhetik az egyetem kreatív hallgatói csoportjai elmúlt évek során elkészített innovatív alkotásait és a velük elért sikereket. Megtekinthetik Galamb József, a jogelőd Felső Ipariskola tanulója által tervezett Ford A-modellt, a restaurált történelmi motorkerékpárt, a fenntartható mobilitás jelszavát zászlajára tűző Shell Eco-Marathon versenyautót, a Pneumobil és elektromobil versenyek járműveit, a lego robotot, az autonóm robotrepülőgépeket.

Június 6-án, szerdán 10.00-kor nyíló, az „Együtt a jövőért” szlogenű tudományos konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia 220 fős befogadó képességű Nagytermében. Ennek keretében hangzik el

  • „METANOL, a jövő energiahordozója címmel Oláh György Nobel díjas tudós, és Aniszfeld Róbert előadása,
  • Bokor József akadémikus „Műszaki haladás: Bánkitól a XXII. századig”,
  • Gyulai József akadémikus „Gábor Dénes - A jövő feltalálója”,
  • Ábrahám László cégvezető „Együtt a Jövő Mérnökeiért”,
  • Várkonyi Péter adjunktus „Kézzelfogható matematika: a Gömböc”, valamint
  • Kovács Kálmán igazgató „Űrtevékenységünk az első magyar műholdig”.

Az eseménysorozat zárására június 7-én, csütörtökön az Országgyűlés Felsőházi Termében kerül sor Ünnepi üléssel. A 10.00-kor kezdődő program jelmondata a „Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő”, mely köré szerveződnek a programok is. További információ a www.mmen.uni-obuda.hu felületen, valamint a szervezésben közreműködők honlapján olvasható.

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek