A szerszámgépipar pótolná a szakképzett munkaerő hiányát

Észak-Rajna-Vesztfália térségéből több mint 3000 fiatalt hívnak meg a METAV 2014 eseményre

2014. február 03., hétfő, 11:39

Címkék: düsseldorf messe düsseldorf METAV 2014 munkaerő műszaki oktatás szakképzés szakkiállítás szerszámgép

„Lehetőségek a gépészetben” a mottója a 2014. március 11–15. között megrendezésre kerülő METAV 2014 kiállítás fiatalokat célzó különleges bemutatójának, amelynek keretében a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) Ifjúságképző Alapítványa több mint 3000 iskoláskorú gyermeket és mintegy 1000 szakiskolai pedagógust és oktatót hív meg a METAV düsseldorfi kiállítására. Ennek elsődleges célja a fiatalok figyelmének felkeltése a gépészeti és műszaki szakképzés iránt, másodsorban pedig a tanárok és oktatók tájékoztatása a műszaki fejlődés gyorsaságáról a gyártástechnológia területén, valamint ennek az oktatást érintő következményeiről.

 
A német szerszámgépiparban az elkövetkezendő években még több megrendelés és további fellendülés várható. Mindez a munkaerő vonatkozású adatokban is visszatükröződni látszik: jelenleg több mint 71 ezer férfi és nő dolgozik az ágazatban. A 8 százalék fölötti képzési arány így jelentősen magasabb, mint a gépészeti szektor egészét tekintve. A kereslet azonban továbbra is fokozódik, mivel a szerszámgépipar világszerte a műszaki fejlődés küszöbén áll. Emiatt nélkülözhetetlen a megfelelően képesített, kreatív munkaerő képzése. – Az ipari termelés már régen nem az a terület, ahol a munkavégzés egyet jelent a hangos környezettel és az olajos kézzel. Éppen ellenkezőleg: napjainkban már tiszta gyáregységek és üzemek jellemzik ezt a szektort. Csúcstechnológiákat alkalmaznak a munkavégzéshez, amelyek alapját számítógépek, elektronikai eszközök és szenzorok képezik. Ezt egyértelműen tudatni kell a fiatalokkal – mondja Peter Bole, a VDW Ifjúságképző Alapítványa igazgatója.
 

Gyártósor mint gyakorló- és oktatórendszer

A szervezet ebből a megfontolásból egy fiatalokat célzó különleges bemutatóval egészíti ki a METAV kiállítást. – Ennek középpontjában elsősorban a kipróbálási lehetőség és az aktív részvétel áll – magyarázza a stratégiát Patrick Rauen, a bielfeldi DMG Mori Seiki Aktiengesellschaft oktatásszervezője. Cége például egy gyártósor formájában állít ki gyakorló- és oktatórendszert, amelyet mechatronikai tanulók építettek szakvizsga-projektjük keretében. Ezt a fiatalokat célzó különleges bemutató standján állítják ki, hogy előzetes betekintést nyerhessenek a fémmegmunkálási szektorban elérhető karrierlehetőségekbe.
 
A meghívó szervezet biztos benne, hogy ez alkalommal is
sikerül jó néhány tehetséges munkaerőt toborozni
 
A bemutató mögött álló további partnerek: a bielefeldi székhelyű DMG Mori Seiki, a Düsseldorfi Alkalmazástudományi Egyetem, a Heidenhain, a Traunreut, a Renishaw, a Pliezhausen, a Siemens, az Erlangen, a SolidCAM, a Schramberg és a Schwenninge-i Állami Precíziós Technológiai Főiskola.
 

Tanárok és oktatók mint elengedhetetlen szövetségesek

A fiatalok számára szolgáltatott információk széles körét a tanárokat és oktatókat célzó bemutatók egészítik ki, amelyek témája mind a CNC-képzés köré csoportosul. – A pedagógusok a legfontosabb szövetségeseink. Ők kommunikálják a diákok felé a gépészet, valamint a matematika, az informatika és a műszaki tudományok szépségét, ami elengedhetetlen feltétele a szerszámgépipari karriervállalásnak – mondja Peter Bole. A gyártástechnológiai innovációk fejlődési gyorsasága azt is jelenti egyben, hogy az oktatásnak mindig a legújabb technológiákat kell ismertetnie. Ez az oka annak, hogy maguknak a tanároknak és az oktatóknak is folyamatosan fejleszteniük kell ismereteiket. Mindemellett elengedhetetlen az iskolák modern műszaki felszereltsége is. Végezetül, de nem utolsósorban az oktatási anyag is gyakori frissítésre szorul.
 

Támogatás és tanácsadás 

Az alapítvány mindegyik területen aktívan tevékenykedik. Tanárokat és oktatókat képez a “KiBa – Szakoktatási kompetenciakezdeményezés” keretében, amely egy jelenleg is futó projekt Észak-Rajna-Vesztfália térségében. Eddig több mint 2900 oktatót és tanárt képeztek tovább különböző tanfolyamok keretében. Amennyiben a szakiskolák technikai laboratóriumaik számára új berendezéseket szereznek be, a szervezet támogatással és tanácsadással is segíti őket. Tevékenységének megkezdése óta a VDW Ifjúságképző Alapítvánnyal szorosan együttműködő öt különböző német tartomány 230 szakiskolájának legalább fele fektetett be modern technológiás berendezésekbe. A szervezet ugyanakkor oktatási anyagot is összeállít a szakiskolai tanulók, valamint tanáraik és oktatóik számára, amelyeket nyomtatott formában bocsát rendelkezésre, illetve igény esetén a jövőben interneten is elérhetővé tesz a WIKOM tanulmányi és kommunikációs platformján keresztül.
 

Névjegy

A Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) Ifjúságképző Alapítványa (VDWNachwuchsstiftung GmbH) Frankfurt am Mainben és Bielefeldben található székhellyel alakult 2009-ben, a VDW leányvállalataként. Célja a gépipar és vásárlói számára új, tehetséges szakemberek toborzása és ösztönzése. Az alapítvány munkájának egyik legfontosabb feladata az oktatás javítását célzó projektek menedzselése, amelyek elsősorban a tanárok és oktatók elméleti és gyakorlati képzésére fókuszálnak. Az elmúlt öt évben például több mint 2900 tanárt és oktatót hoztak fel a modern technológia szintjére a számítógép-vezérelt gyártás területén. Az elmúlt tíz évben a fémmegmunkálási iparág legfontosabb szakkiállításain, így a düsseldorfi METAV, a hannoveri EMO és a stuttgarti AMB alkalmával több mint 100 ezer iskoláskorú gyermek és szakoktatóik kaptak átfogó tájékoztatást a szektor karrierlehetőségeiről és legújabb fejlesztéseiről.
 

METAV 2014, Düsseldorf

A következő METAV kiállítást Düsseldorfban 2014. március 11–15. között rendezik. Az elmúlt évek alatt mára már Európa-szinten stabil helyet vívott ki magának mint a gyártók és vásárlók számára fontos gyártástechnológiai esemény. A METAV az ágazat teljes spektrumát bemutatja, középpontba állítva a szerszámgépeket, gyártási rendszereket, precíziós szerszámokat, automatizált anyagáramlást, számítástechnikát, ipari elektronikát és alkatrészeket. A METAV látogatói célcsoportja magában foglal minden fémmegmunkálással foglalkozó iparágat – különös tekintettel a gép- és gépsor-gyártókra, a járműiparra és alkatrész-beszállítóira –, a légi, az elektronikai, az energiaipart és az orvostechnikai iparágat, valamint a fémmegmunkálási szektorokat. A legutóbbi, 2012-es METAV alkalmával 26 ország 700 kiállítója mutatta be termékeit, gyártási megoldásait és szolgáltatásait. Közel 40 700 szaklátogatót vonzottak az eseményre több mint 30 ország képviseletében. A METAV 2014 újdonságai: a Messe Erfurt szervezőivel karöltve a METAV-ot szervező VDW első alkalommal foglalkozik az additív gyártással az orvostechnikában, a „Fémipar és az orvostechnika találkozása” című különleges bemutató égisze alatt.
 
www.metav.de
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek